Boskalis bestelt kabellegschip en verwerft kabellegcontract in Indonesië

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. heeft een contract getekend met Samsung voor de bouw van een kabellegschip. Het schip heeft een lengte van 100 meter en een laadcapaciteit van 5.000 ton. Naar verwachting wordt het schip in de tweede helft van 2012 opgeleverd. Koninklijke Boskalis Westminster N.V. heeft tevens een opdracht verworven ter waarde van € 20 miljoen voor het leggen van twee stroomkabels tussen de eilanden Java en Bali in Indonesië.

In opdracht van Indonesia State Electricity Corporation PT. PLN (PLN) zal Boskalis, samen met twee Aziatische partners, twee stroomkabels aanleggen van elk 150 kV en met een lengte van circa 5 kilometer. Het gebied tussen beide eilanden heeft een harde en onregelmatige zeebodem en een sterke zeestroming. Als onderdeel van dit project zal Boskalis derhalve ook stenen plaatsen om de zeebodem te stabiliseren en de stroomkabels te beschermen.

Het eiland Bali heeft momenteel te lijden van een voortdurend elektriciteitstekort waardoor PLN genoodzaakt is afnemers te verzoeken stroom te besparen en de elektriciteitsvoorziening te staken wanneer er onderhoud gepleegd moet worden aan bestaande elektriciteitscentrales. Dit project zal voldoende additionele stroom leveren om dit tekort op te heffen. Hierdoor is het ook mogelijk om de populaire toeristenindustrie, met een jaarlijkse toestroom van 2,3 miljoen toeristen, verder te ontwikkelen.

Het ontwerp voor het kabellegschip is in korte tijd door een team van Boskalis en SMIT specialisten ontwikkeld en het schip zal de positie van de groep op de energiemarkten versterken. Er is vraag naar offshore elektriciteitsnetwerken door de groei en geografische onbalans in het energieverbruik en de toename van offshore windmolenparken.