Boskalis-dochter Dockwise levert romp van sparplatform Lucius af

Boskalis-dochterDockwiseLevertRompVanSparplatform Lucius afKLEIN

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) maakt bekend dat Dockwise vorige week in een veilige en succesvolle operatie het 23.000 ton wegende sparplatform voor het Lucius-diepwaterproject voor olie en aardgas in de Golf van Mexico heeft afgeleverd.

Het Lucius truss-sparplatform, met een lengte van 184 meter en een doorsnee van 34 meter, werd op de werf van opdrachtgever Technip in de Finse havenstad Pori door middel van een ‘skid’-operatie op de Mighty Servant 1 geladen. Het platform werd vervolgens ruim 14.000 km over zee vervoerd alvorens in Ingleside in de Amerikaanse staat Texas te worden gelost en aan Technip te worden teruggeleverd. Het Lucius-project in blok 875 van Keathley Canyon in de Golf van Mexico wordt ontwikkeld door Anadarko Petroleum Corporation.

Sparplatforms worden meestal via de achtersteven van een halfafzinkbaar zwaar transportschip gelost. Door de beperkte speling in de haven van Ingleside moest het lossen in dit geval echter innovatief worden aangepakt. Het engineering team van Dockwise ontwikkelde een werkwijze waarbij het sparplatform via de zijkant werd gelost; hiervoor moesten nieuwe drijftanks worden ontworpen en geïnstalleerd.

Het Lucius-sparplatform had de maximale lengte die nog door de Mighty Servant 1 vervoerd kan worden en stak bijna 40 meter over de achtersteven van het schip uit. Met het in de vaart nemen van de Dockwise Vanguard begin dit jaar is Dockwise strategisch goed gepositioneerd om in de toekomst structuren van grotere omvang te vervoeren.

De strategie van Boskalis is erop gericht om te profiteren van de belangrijkste macro-economische factoren die de wereldwijde vraag opdrijven op onze markten: de groei van de wereldhandel, stijgende energieconsumptie, de groeiende wereldbevolking en de uitdagingen die gepaard gaan met klimaatverandering. Deze oplevering door Dockwise hangt nauw samen met de stijgende energieconsumptie.

Orderportefeuille Dockwise
De opdracht voor het Lucius-sparplatform werd in 2011 aan Dockwise toegekend. In 2013 is de orderstroom tot dusver goed gespreid over klanten in de olie- en gas-, haven- en maritieme segmenten. Sinds begin dit jaar is voor circa USD 130 miljoen aan orders binnengehaald. De overname van Dockwise door Boskalis werd eind maart afgerond en de resultaten van Dockwise zullen vanaf het tweede kwartaal van 2013 in de geconsolideerde cijfers van Boskalis worden opgenomen. Op 15 augustus 2013 publiceert Boskalis de halfjaarresultaten.

Meer… Boskalis 

Related news

List of related news articles