Boskalis neemt Britse subsea surveyspecialist Gardline over

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) neemt het Britse bedrijf Gardline Group over. Zo maakte het bedrijf dinsdag bekend. Boskalis heeft een bedrag van 40 miljoen pond betaald voor alle aandelen van Gardline, inclusief overgenomen schulden.

Aanbieder van subsea geotechnische surveydiensten
Met deze overname wil Boskalis een positie op het gebied van offshore survey opbouwen en wordt de baggermaatschappij een gespecialiseerde aanbieder van subsea geotechnische surveydiensten. Daarnaast vergroot Boskalis naar eigen zeggen met deze activiteiten zijn positie in de hernieuwbare (wind)energiemarkt en in de vroegcyclische olie- en gasmarkt.

Familiebedrijf Gardline Group
De huidige omzet van Gardline bedraagt GBP 60-70 miljoen. Gardline heeft een vloot van 15 surveyschepen en beschikt over 25 kleinere boten, onder andere voor het vervoer van bemanningen en survey catamarans. De belangrijkste vestiging van het in 1969 opgerichte familiebedrijf zit in Engeland. Maar het bedrijf heeft ook vestigingen in de VS, Brazilië en Singapore. Momenteel werken er 750 medewerkers in dienst, waaronder 100 surveyors.  Op het gebied van maritieme surveydiensten is Gardline de voornaamste concurrent van Fugro, waar Boskalis eerder mee wilde samenwerken.

Gezien de huidige omstandigheden verwacht Boskalis niet dat deze overname op korte termijn een bijdrage levert aan de winst. Zij willen zich voornamelijk sterker positioneren voor de toekomst als de markt weer gaat aantrekken.