BOW Terminal vestigt zich in Eemshaven 

BOW Terminal uit Vlissingen heeft besloten om haar toekomstige offshore windactiviteiten uit te breiden met een nieuw logistiek knooppunt in de Eemshaven in Groningen. BOW Terminal tekent hiervoor dinsdag 23 oktober aanstaande een koopovereenkomst met Groningen Seaports voor de aankoop van in totaal 22 ha grond in het oostelijk gedeelte van de Eemshaven.

BOW Terminal in Eemshaven. Foto, BOW Terminal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze locatie gaat BOW Terminal zich richten op de volgende vier markten: heavy lift, decommissioning, oil & gas en natuurlijk offshore wind.

Logische stap
“Met het oog op de energietransitie in West-Europa en het aantal geplande projecten in het gebied is deze uitbreiding voor  BOW Terminal een logische stap om aan de behoeften van haar diverse klanten te voldoen”, zegt directeur Ludolf Reijntjes. “We hebben verschillende positieve sessies gehad met Groningen Seaports en we hebben er alle vertrouwen in dat deze nieuwe terminal een extra aantrekkingskracht zal uitoefenen op onze markten”.

De nieuwe terminal zal direct gelegen zijn langs een in totaal 525 meter lange kade in de Wilhelminahaven. BOW Terminal zal het voorkeursrecht hebben op 220 meter kade, die specifiek voor onder andere offshore wind onderdelen opgewaardeerd wordt tot een sterkte van 10 ton/m2. Het havenbekken Wilhelminahaven  heeft een aanzienlijke  diepte van 16 meter en is daarom geschikt voor diepzeevaartuigen. “BOW Terminal Eemshaven zal haar klanten voorzien van een team van lokale experts in het veld”, zegt Reijntjes, wat betekent dat er kansen zijn voor lokale bedrijven en bewoners.

Groningen Seaports is blij met de komst van BOW Terminal naar de Eemshaven. Directeur Cas König: “De Eemshaven heeft de laatste jaren een sterke positie in de offshore wind industrie opgebouwd en zal deze met de investering van BOW verder verstevigen”.

Over Bow Terminal
BOW Terminal is sinds 2010 een volledig operationeel en logistiek dienstverlener op de energiemarkt. BOW Terminal is gelegen in de haven van Vlissingen, op een terrein van 25 ha met een kadelengte van 525 meter voor zware lading. Voor mobilisatie-activiteiten en layby is een extra 1.400 meter beschikbaar. De locatie is bij uitstek geschikt voor offshore wind- en zware ladingprojecten.

De terminal is 24 uur per dag, 7 dagen per week volledig operationeel en heeft directe toegang tot open zee via de Westerschelde, zonder hinder van sluizen of bruggen. De terminal is uitgerust met alle benodigde faciliteiten en materialen voor de voorbereidende activiteiten met betrekking tot de definitieve bouw en het onderhoud van offshore windparken. BOW Terminal is een dochteronderneming van de Kloosterboer Group.