Bumper-series is nieuw werkschip voor binnenwateren

Bumper 803 proefvaart2 LR

De nieuw ontwikkelde Bumper-series werkschepen van Hoek Equipment Services BV bieden waterschappen en aannemers toegang tot de kleinere kanalen en afwateringen. Vanaf de ontwerpfase van de Bumper–serie door Hoek Naval Engineering BV, er zijn enkele typen ontwikkeld, was een veelzijdig eisenpakket het uitgangspunt. Waaronder volledige certificering, eenvoud in onderhoud en transport, geringe doorvaarthoogte en voldoende power om via een PTO dek-uitrusting aan te kunnen drijven. De Bumper-series is beschikbaar voor huur en koop.

Veel eisen in één
“Wij zagen dat de markt behoefte had aan nieuw gedefinieerde, multifunctionele werkschepen voor de binnenwateren, met name de kleinere en minder toegankelijke binnenwateren”, zegt Wouter Hoek, directeur Hoek Equipment Services. “Multi-inzetbaar, flexibel, degelijk, betrouwbaar en weg-transporteerbaar waren de voorwaarden die we hoorden. Die wilden we in één ontwerp verenigen. Ondanks dat die eisen tegenstrijdig lijken, bleek dat haalbaar. Vooral dankzij enkele – op het oog – eenvoudige oplossingen. Het resultaat is de Bumper-series, waarvan de Bumper 803 nu als eerste aan de klant kan worden afgeleverd.”

Telescopisch topdek biedt extra flexibiliteit
Hoek vervolgt: “Bij deze eerste Bumper 803 kozen we binnen de afmeting van 8 bij 3 meter voor een groot dek, een lage diepgang en een telescopisch topdek. Met een krachtige 150 pk Deutz motor blijft er voldoende vermogen beschikbaar om tijdens de vaart andere werktuigen aan te drijven via de PTO. Het hefdak van de stuurhut zorgt dat hij op binnenwateren moeiteloos onder lage bruggen door kan. Het schip hoeft niet voor ieder obstakel óver het water uít het water. De tijdwinst en kostenbesparing die dat oplevert, laten zich uitrekenen.”

Eigen productie
Hoek Equipment Services ontwikkelde en bouwde de Bumper 803 in eigen beheer. Het gelieerde Hoek Naval Engineering verzorgde de engineering, het bouwpakket en de stabiliteit. Het praktische werkschip is zonder gekromde vlakken vanuit de praktijk ontworpen, zodat een eventuele rompreparatie snel uitgevoerd kan worden. Dankzij de duwsteven en sleepfaciliteit is de Bumper 803 een veelzijdig werkschip, dat inzetbaar is bij oeverwerken, ferrywerk en (scheeps)reparatiewerk in de haven. Bovendien is de Bumper 803 uitgelegd op de laatste regelgeving voor Zone 3 binnenwateren, waarmee hij klaar is voor gecertificeerde toepassing op de Nederlandse binnenwateren.

Meer… Hoek Equipment Services