Burgemeester Aboutaleb geeft geschiedenisles

Had de VOC een TomTom aan boord? Sinds wanneer eten we met mes en vork? Kan een dolfijn verdrinken? Na het succes van de kindercolleges van de MuseumJeugdUniversiteit in Leiden breidt het programma zich in het najaar 2010 uit naar drie musea in Rotterdam: het Maritiem Museum, het Natuurhistorisch Museum en het Historisch Museum. Het eerste college op zondag 12 september wordt gegeven door Burgemeester Aboutaleb in het Maritiem Museum Rotterdam. Jeugdige fans van onder andere geschiedenis, ontdekkingsreizigers en mammoeten kunnen zich inschrijven via www.museumjeugduniversiteit.nl.

Prikkelen met bijzondere verhalen
De in totaal negen musea in Leiden, Rotterdam en Nijmegen willen met de MuseumJeugdUniversiteit nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar op een laagdrempelige, maar niet minder serieuze, manier kennis laten maken met museumcollecties en wetenschappelijk onderzoek. Dat gebeurt door ze te prikkelen met bijzondere verhalen die de musea als wetenschappelijk instituut kunnen vertellen. Die verhalen geven antwoord op vragen als ‘Waarom bouwden de Egyptenaren piramides?’, ‘Sinds wanneer eten we met mes en vork?’, ‘Waarom vult de tandarts gaatjes?’, ‘Speelden de oude Maya’s ook voetbal?’, ‘Heeft elke piraat een houten been?’ en ‘Dragen echte mannen een rok?’. De sprekers zijn allen wetenschappelijk medewerkers van de musea of gerenommeerde wetenschappers van de grote landelijke universiteiten. Bij de colleges kunnen kinderen echte museumstukken aanraken en naar hartenlust vragen stellen.
Baas van een grote havenstad

Het eerste college in Rotterdam vindt plaats in het Maritiem Museum op zondag 12 september. Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, vertelt waarom het leuk is om ‘baas’ te zijn van een grote havenstad en algemeen directeur van het Maritiem Museum Frits Loomeijer laat de kinderen beseffen dat ook zij elke dag plezier beleven aan de scheepvaart. Hoe komt hun spelcomputer van Chinese makelij immers in Nederland terecht?

Inschrijven
Een collegekaart voor een reeks van vier lezingen kost 20 euro, inclusief diploma en gratis museumentree op de dag van het college. Het volledige programma is te vinden op www.museumjeugduniversiteit.nl. Aanmelden is noodzakelijk, in elk museum is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De MuseumJeugdUniversiteit is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden i.s.m. de Universiteit Leiden, en ging van start in januari 2009. Het Maritiem Museum introduceerde de MuseumJeugdUniversiteit in Rotterdam.

Bron: Maritiem Museum, 07-09-2010;