Burgemeester Vreeman opent tentoonstelling over Eerste Wereldoorlog

  • binnenland

Timbertown_1915_Herestraat_to_the_cinema

Nieuwe expositie tijdens WO1 herdenkingsjaar in Noordelijk Scheepvaartmuseum
De nieuwe expositie “Gedwongen vrijheid. Het Engelse Kamp in Groningen 1914-1918” vertelt het aangrijpende verhaal van de Eerste Wereldoorlog in Nederland en Groningen. De tentoonstelling wordt op vrijdag 21 maart om 14.30 uur geopend door burgemeester Vreeman van Groningen. Tijdens deze expositie vindt de boekpresentatie plaats van het boek Het Engelse Kamp in Groningen 1914-1918. De geschiedenis van 1.500 Engelse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog van gastconservator Menno Wielinga. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de Britse consul dhr. John Cameron-Webb.

Het Engelse Kamp
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Nederland bleef neutraal in deze oorlog. Maar in Groningen kwam de ´Groote Oorlog´ erg dichtbij: hier verbleven 1500 Engelse matrozen van de First Royal Naval Brigade in het Engelse Kamp bij de huidige Kempkensberg. Deze militairen werden daar geïnterneerd nadat zij de Slag om Antwerpen hadden verloren en de Nederlandse grens overstaken. De expositie vertelt het bijzondere verhaal van de matrozen tegen de achtergrond van het Eerste Wereldoorlog.

Boek en documentaire
Tijdens de expositie wordt door uitgeverij Profiel het boek van Menno Wielinga over het Engelse Kamp gepresenteerd. Daarnaast gaat er een documentaire in première over Nederland en Groningen in de Eerste Wereldoorlog, met speciale aandacht voor de “Timbertown Follies”, het cabaret- en muziekgezelschap dat ontstond in het kamp. Deze documentaire is geregisseerd door Leo van Maaren en geproduceerd door de Stichting Jazz van het Bankroet. De Groningse première van deze documentaire vindt plaats op zaterdag 22 maart in het gebouw van de DUO aan de Kempkensberg, de oude locatie van het Engelse Kamp.

Opening en programma
De opening vindt plaats op vrijdag 21 maart 2014 om 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur. Tijdens de expositie organiseert het museum diverse activiteiten, zoals rondleidingen door Menno Wielinga en Joop Kuipers over het terrein van het voormalige Engelse Kamp op 13 april, 4 en 11 mei en 1 juni. De tentoonstelling is van 22 maart 2014 t/m 9 juni 2014 te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

 

 

Related news

List of related news articles