Campagneboot voor schoon zwemwater de Friese meren op

  • binnenland

Vuilwaterboot

Vrijdag presenteerde Marrekrite-voorzitter Jannewietske de Vries aan het Sneekermeer de Vuilwaterboot als onderdeel van de Schoonwatercampagne ‘Gewoon schoon, lekker fri(e)s’. Verschillende partijen op het gebied van recreatie, milieu en watersport werken hierin samen om het vaar- en zwemwater van Fryslân schoon te houden. In de zomer vaart de Vuilwaterboot door het Friese merengebied om vuilwater in te zamelen en met watersporters in gesprek te gaan over vuilwaterinzameling.

De Schoonwatercampagne is een initiatief van Recreatieschap De Marrekrite, Wetterskip Fryslân, het Watersportverbond regio Noord, de Friese Milieu Federatie en Het Friese Merenproject van provincie Fryslân. Zij willen het belang van schoon water benadrukken en het gebruik van vuilwaterinnamesystemen promoten. Terwijl De Vries het startsein voor de campagne gaf, werd ze verrast door een groep openwaterzwemmers die hun steun aan de schoonwateractie wilden geven. Zij brachten een ‘schoonwatervlag’ mee om in de mast van de Vuilwaterboot te hijsen.

Donderdag tot en met zondag
De Vuilwaterboot vaart in de zomermaanden iedere donderdag tot en met zondag door het Friese merengebied als promotieboot van de campagne. Watersporters kunnen bij de boot informatie krijgen over hoe zij het vaar- en zwemwater schoon kunnen houden. Bijvoorbeeld door toiletwater niet overboord te gooien, maar op te vangen en in te leveren bij een vuilwaterinnamestation. Niet in de buurt van een dergelijk station? Geen nood: de Vuilwaterboot heeft een installatie aan boord om vuilwatertanks van plezierboten ter plekke leeg te zuigen.

Schoonwaterkaart
De bemanning van de boot deelt compacte schoonwaterkaarten uit. Hierop staan meer dan honderd vuilwaterinnamepunten in Fryslân. Ook geeft zij Blauwe Vaantjes (onderdeel van www.blauwevlag.nl) aan watersporters die de ‘gouden gedragsregels op milieugebied’ ondertekenen. Voor kinderen heeft de boot prentenboeken en kleurplaten aan boord.

Een app met de exacte route en locatie van de Vuilwaterboot is in ontwikkeling.

Meer…  www.vuilwatervangjeop.nl

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten