Opleidingsschip Ab Initio voor STC Group

Concordia Damen bouwt duurzaam opleidingsschip voor STC Group

Concordia Damen gaat het nieuwe duurzame opleidingsschip ‘Ab Initio’ bouwen voor de STC Group. Na een concurrerende Europese tenderprocedure is Concordia Damen als beste uit de bus gekomen. Het nieuwe schip vervangt de opleidingsschepen Prinses Christina en de Prinses Beatrix die ruim 50 jaar dienst hebben gedaan voor het scheepvaart-opleidingsinstituut. Naar verwachting wordt de Ab Initio in 2022 in gebruik genomen.

Opleidingsschip Ab Initio voor STC Group
Opleidingsschip Ab Initio voor STC Group
Opleidingsschip ‘Ab Initio’ voor STC Group. Artist impression, Concordia Damen.

Docenten en studenten van STC Group zijn met ondersteuning van het bedrijfsleven in 2018 begonnen met het ontwikkelen van ideeën voor het schip. Zij hebben daarbij voor de naam Ab Initio – Latijn voor ‘vanaf het begin’ gekozen.

Hybride dieselelektrisch voortstuwing en zonnecellen

Concordia Damen heeft deelgenomen aan een tenderproces met veel technische en milieugerelateerde eisen. De expertise van Concordia Damen op het gebied van duurzame scheepvaartoplossingen komt tot uiting in dit toekomstgerichte schip. Het schip krijgt een hybride dieselelektrisch voortstuwingssysteem inclusief een accupakket. De Ab Initio krijgt ook zonnecellen.

STC Group wilde geen compromissen sluiten ten aanzien van het milieu en willen graag dat het schip een futuristisch, onderscheidend en herkenbaar uiterlijk zou krijgen.

“We zijn er trots op om een rol te spelen bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie van maritiem personeel. Daarnaast springt de Ab Initio eruit dankzij zijn duurzaamheidskenmerken. We zien dit contract daarom als een erkenning voor ons eerdere werk met de bouw van duurzame schepen”, aldus Tim van Berchum, financieel manager van Concordia Damen.