Cruiseschip 'Rotterdam' neemt afscheid in Rotterdam

Cruiseschip ‘Rotterdam’ neemt afscheid in Rotterdam

Holland America Line’s Rotterdam is op maandag 10 augustus voor de laatste keer aangemeerd in de haven van Rotterdam. Het schip dat een volle dag de haven aandeed, bood fans de gelegenheid om het schip te zien. De Rotterdam is vervolgens naar de Damen Shipyard gevaren voor onderhoud, daarna wordt het schip overgedragen aan de nieuwe eigenaar. In juli kondigde Holland America Line de verkoop van de schepen Rotterdam en Amsterdam aan.

Cruiseschip 'Rotterdam' neemt afscheid in Rotterdam
Cruiseschip 'Rotterdam' neemt afscheid in Rotterdam
Cruiseschip ‘Rotterdam’ neemt afscheid in Rotterdam. Foto, Holland America Line.

Fans van het schip konden naar de openbare ruimtes rond de Wilhelminakade (Cruise Port Rotterdam) komen om de Rotterdam uit te zwaaien, foto’s te maken en afscheid te nemen met het inachtnemen van de sociale afstandsregels die in de stad, conform RIVM richtlijnen, gelden.

“Rotterdam is bijzonder voor de stad Rotterdam gezien de oprichting van Holland America Line in deze stad. We zijn vooral blij dat we de naamgenoot van de stad hier kunnen verwelkomen en dat iedereen haar kan bezichtigen en haar het beste kan wensen”, aldus Nico Bleichrodt, Vice President International Sales van Holland America Line. “Het is een gedenkwaardig moment om het schip nog een laatste keer in Rotterdam te hebben, als eerbetoon aan de stad Rotterdam, haar inwoners en onze trouwe gasten”.

View on Twitter.
View on Twitter.

De geschiedenis van de naam Rotterdam

Het eerste schip van Holland America Line werd tot Rotterdam gedoopt. Het zette op de eerste reis van Nederland op 15 oktober 1872 koers naar New York. Dit leidde tot de oprichting van het bedrijf op 18 april 1873. Rotterdam II werd in 1878 gebouwd voor British Ship Owners Co en in 1886 gekocht door Holland America Line. Rotterdam III kwam in 1897 en behoorde tot de vloot tot 1906. De vierde Rotterdam trad in 1908 toe tot Holland America Line en diende ook als troepentransporteur toen de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Na de oorlog maakte het regelmatig cruises van New York naar de Middellandse Zee.

Rotterdam V, ook wel bekend als ‘The Grande Dame’, vertrok in 1959 en begon met transatlantische overtochten met twee serviceklassen. Later werd het in 1969 omgebouwd tot een schip met één klasse. Rotterdam V heeft tot 1997 38 jaar met Holland America Line gevaren. Het schip maakte verschillende Grand World Voyages en doet momenteel dienst als een hotel en museum in de stad Rotterdam. Rotterdam VI, het meest recente cruiseschip van Holland America Line, werd in 1997 geïntroduceerd en was het eerste schip in de R-klasse.

Pinnacle-Class Rotterdam treedt in 2021 toe tot de Holland America Line vloot

In navolging van de traditie om een Rotterdam in de vloot te hebben, kondigde Holland America Line onlangs, na het vertrek van Rotterdam VI, de naamswijziging van haar in nieuwbouw zijnde schip naar Rotterdam aan en benoemde het tot vlaggenschip. Wanneer de Rotterdam VII op 30 juli 2021 wordt afgeleverd door de Marghera-werf van Fincantieri in Italië, brengt het schip de zomer door met het verkennen van Noord-Europa en de Oostzee tijdens rondreizen vanuit Amsterdam. Daarnaast brengt het op 20 en 21 augustus een tweedaags bezoek aan Rotterdam tijdens de 14-daagse European Splendor cruise van Civitavecchia (Rome) naar Amsterdam.

De derde in de Pinnacle Class-serie, Rotterdam, gaat 2.668 gasten vervoeren, weegt 99.500 ton en beschikt over zeer succesvolle voorzieningen aan boord, waaronder het 270-graden surroundscherm World Stage, Rudi’s Sel de Mer en Grand Dutch Café. Rotterdam levert het beste van alles en viert livemuziek met elke avond een exclusieve collectie optredens van wereldklasse – van Lincoln Center Stage en B.B. King’s Blues Club tot Rolling Stone Rock Room en Billboard Onboard.

Amsterdam komt op 17 augustus

Wie het schip Amsterdam wil uitzwaaien, krijgt maandag 17 augustus de gelegenheid om het om ongeveer 11 uur ‘s morgens over de Nieuwe Waterweg te zien varen op weg naar Damen Shipyard. Dit schip zal niet helemaal naar Cruise Port Rotterdam varen, maar de fans kunnen kijken, zwaaien en foto’s maken terwijl het schip over de waterweg vaart. Het schip zal de werf op 25 augustus verlaten.