POLA Mexicaanse Marine Damen

Damen levert ‘Long Range Ocean Patrol Vessel’ aan Mexicaanse marine

Damen heeft op vrijdag 7 februari een Longe Range Ocean Patrol Vessel ‘POLA’ opgeleverd aan de Mexicaanse marine. Het schip heeft de inbedrijfstelling en testfase voltooid en wordt nu in gebruik genomen door de Mexicaanse marine. Met de POLA kan Mexico haar maritieme belangen beschermen in een gebied van 5 miljoen vierkante kilometer zee, dat onder Mexicaanse jurisdictie valt. Voor de Mexicaanse marine is dit hun 13e Damen-schip.

Longe Range Ocean Patrol Vessel ‘POLA’ van de Mexicaanse Marine. Foto, Damen.

Het 107 meter lange schip is gebaseerd op het SIGMA-fregat 10514 van Damen. Het is de 10e in zijn soort. Dit is een resultaat van de samenwerking tussen de Koninklijke Marine en de Nederlandse maritieme industrie. SIGMA is een bewezen ontwerp, dat profiteert van de kennis die binnen de Nederlandse marinebouw aanwezig is. Vanuit Nederland waren onderzoeksinstituten als MARIN betrokken en daarnaast een cluster van 70 Nederlandse bedrijven, waaronder Thales uit Hengelo. Voor het POLA-project werkte dit cluster samen met verschillende lokale Mexicaanse bedrijven.

Voor en door Mexicanen in Mexico

Het schip is in Mexico gebouwd, voor en door Mexicanen. Meneer Delgado, directeur van Damen Shipyards Mexico “We zijn trots dat de bouw van dit schip een aanzienlijke Mexicaanse footprint heeft. Dit project heeft 750 manjaren directe Mexicaanse werkgelegenheid, 400 directe banen en 2.000 indirecte banen”. De POLA 101 is technisch het meest geavanceerde schip in Latijns-Amerika. Het schip stelt de Mexicaanse marine in staat om missies uit te voeren ter bescherming van de Mexicaanse soevereiniteit, internationale veiligheidssamenwerking, wetshandhaving, longe-range reddingsoperaties en humanitaire hulp.

In minder dan 3 jaar door goede samenwerking

Volgens de heer Verhelst, directeur van het POLA project kon het schip in minder dan 3 jaar worden afgeleverd door de goede samenwerking tussen de Mexicaanse marine, Damen, onderaannemers en leveranciers. Dit, gecombineerd met de modulaire bouw, heeft een vlotte overdracht van kennis en technologie mogelijk gemaakt.

Modulair bouwen

Het ontwerp van Damen SIGMA is bedoeld om overal ter wereld op meer dan één locatie tegelijk modulair gebouwd te worden. Voor het Mexicaanse project zijn twee van de zes modules gebouwd bij Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) in Nederland. Een Mexicaans team was in Nederland om dit proces te begeleiden en om op een intensieve manier kennis op te doen. De overige vier modules zijn door het Mexicaanse productieteam gebouwd bij ASTIMAR 20 in Salina Cruz, samen met onderaannemers en leveranciers. Na voltooiing zijn de zes verschillende modules samengebracht voor eindmontage, integratie, inbedrijfstelling en beproeving. Hierbij ondersteunde het personeel van Damen en hebben zij een intensief technologie- en trainingsprogramma gegeven.