Damen Shipyards Galati viert 125 jarig bestaan

Damen Shipyards Galati in Roemenië vierde gisteren haar 125 jarig bestaan. De werf in Galati heeft in de afgelopen 125 jaar meer dan 1.300 schepen opgeleverd. Het is een extra groot feest omdat de Roemeense eenwoording 100 jaar geleden is in combinatie met het 125 jarig bestaan van Damen Shipyard Galati. 

Op het grootse evenement waren zo’n 7.000 mensen aanwezig, inclusief werknemers, voormalig werknemers van de werf en hun families, Galati stadsambtenaren, klanten en media. Het was een muzikale feestavond met verschillende bands, en er was vermaak voor de kinderen. Het feest is afgesloten met vuurwerk.

Burgemeester van Galati, Ionuţ Pucheanu: “Als ik denk aan de scheepswerf in Galaţi, denk ik aan professionaliteit en traditie. Jullie zijn degenen die deze dingen hier laten gebeuren. Ik kan jullie alleen maar feliciteren, wens jullie gezondheid en kracht voor de toekomst. Ik hoop dat jullie opvolgers over 125 jaar elkaar hier weer zullen ontmoeten, misschien op grotere schaal, wat betekent dat deze werf zijn productiecapaciteit in de toekomst zal uitbreiden! ”

Trots
Yard managing director Rino Brugge: “In de kern van de Roemeense scheepsbouwindustrie is Damen Shipyards Galati trots op haar maritieme erfgoed, dat in de loop der jaren een breed scala aan schepen omvatte, van olietankers, vrachtschepen, bulkcarriers en boorplatforms. Voor moderne veerboten en superjachten, complete offshore-schepen, werkboten en defensie- en marineschepen.

“Vandaag is een goed moment om te beseffen wat we hebben meegemaakt, waar we nu zijn en waar we heen gaan. We hebben alles wat we nodig hebben, de juiste capaciteiten, de juiste apparatuur, gekwalificeerde krachten en de wens om te bewijzen dat we een degelijke scheepswerf van topkwaliteit zijn, en een geweldige familie.”

De Galati-werf is in 1893 door Gherorghe Fernic opgericht in de tijd dat de scheepsbouwindustrie moderniseerde en de stap maakte van de constructie van houten tot metalen scheepsrompen. De werf maakte snel naam en werd internationaal bekend om de complexiteit van de schepen die zijn gebouwd.