Defensie helpt RWS om verspreiding vogelgriep tegen te gaan

Duurzaamheid

Deze week werkten Rijkswaterstaat en Defensie samen om het spreidingsgebied van de vogelgriep in kaart te brengen. Sinds vorige week donderdag ruimt Rijkswaterstaat dode vogels uit het Wolderwijd waar bij Zeewolde de eerste dode vogels werden gevonden. Rijkswaterstaat doet dit om de kwaliteit van het water op peil te houden en verspreiding van de vogelgriep te beperken. Defensie heeft de ScanEagle ingezet om naar dode vogels te speuren bij het Veluwemeer tussen Elburg en Harderwijk. De ScanEagle is een onbemand vliegtuigje van het Joint ISTAR Commando en kan binnen een paar uur een gebied in kaart brengen waar normaal gesproken 2 boten 3 dagen mee bezig zijn.

Iedere dag honderden dode vogels uit het water
Iedere dag haalt Rijkswaterstaat in het Wolderwijd en in de Gouwzee bij Monnickendam honderden dode vogels uit het water. Dit gebeurt met kleine bootjes (RIBs) waarin 2 mensen in witte pakken met de nodige veiligheidsmaatregelen de dode dieren uit rietkragen en tussen de stenen vandaan halen. De dode dieren worden verzameld in vaten, aan het einde van de dag naar een depot gevaren en uiteindelijk door specialist Rendac vernietigd.

Ruim 3.000 dode vogels geborgen
Inmiddels zijn sinds vorige week donderdag ruim 3.000 dode vogels geborgen uit de Gouwzee en het Wolderwijd. Dagelijks is aan het eind van de dag duidelijk hoeveel volgens die dag zijn geborgen.

Samenwerkingen met defensie, Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer 
Defensie is niet de enige organisatie die Rijkswaterstaat helpt. Ook Waterschap Zuiderzeeland zet sinds dinsdag 2 extra bootjes en bemanning in om vogels te ruimen. Staatsbosbeheer heeft woensdag in het gebied tussen Elburg en Roggebot vanaf het water geschouwd.

Rijkswaterstaat werkte eerder al samen met defensie
Defensie en Rijkswaterstaat werkten al eerder samen in een oefening op de Waddenzee om naar drenkelingen te speuren en naar schepen die illegaal olie loodsen. Het is voor het eerst dat de ScanEagle werd ingezet om naar dode dieren te zoeken. Lees ook het bericht van defensie