Deme en scheepswerf La Naval zijn akkoord over schip

Baggeraar Deme heeft een akkoord bereikt met de scheepsbouwer La Naval in Bilbao. Tideway, dochteronderneming van Deme, heeft in de nacht van 20 op 21 september geprobeerd hun schip ‘Living Stone’ van de werf te slepen om deze ergens anders af te laten bouwen. Het schip had in april al af moeten zijn maar de bouw heeft vertraging opgelopen omdat de werf financiële problemen heeft. Door de actie is er wel schot in de zaak gekomen, Deme mag het schip weghalen en ergens anders af laten bouwen.  

Woordvoerster Vicky Cosemans zegt tegen het AD: “Naar aanleiding van ons initiatief nodigde de leiding van La Naval ons uit om opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Dat leidde afgelopen maandag tot een akkoord over het schip. Wij mogen het wegslepen en elders afbouwen in eigen beheer. Het schip had in april klaar moeten zijn en was al gekoppeld aan projecten voor het leggen van kabels voor windmolenparken op zee.”

Zo snel mogelijk het schip afbouwen 
Wanneer het schip weggesleept gaat worden is nog niet bekend maar haast is geboden. De Living Stone is ontworpen om diepzeekabels te leggen en geulen te baggeren op de zeebodem, met name voor bedrijven actief in de windenergiesector. Deme en Tideway zijn er bij gebaat dat het schip zo snel mogelijk wordt afgebouwd zodat het ingezet kan worden bij windenergieprojecten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Ook nog twee sleephopperzuigers in aanbouw voor van Oord 
La Naval bouwt op de werf in Bilbao ook twee sleephopperzuigers voor Van Oord. “We zijn volop in gesprek met de directie van La Naval en de aandeelhouders van het bedrijf hoe het nu verder moet’, aldus een woordvoerder. We houden er ernstig rekening mee dat de surseance van betaling zal worden uitgesproken”, aldus een woordvoerder tegen het fd.