Deme gaat rivier Elbe in Duitsland verdiepen en verbreden

Deme heeft een contract binnengehaald voor de verdieping en verbreding van de Elbe in Duitsland. De 116 kilometer lange vaargeul tussen Cuxhaven en Hamburg wordt tot een niveau van -14,5 meter gebracht. Het contract heeft een waarde van zo’n 238 miljoen euro.

Sleephopperzuiger 'Scheldt River'. Foto, Deme
Sleephopperzuiger ‘Scheldt River’. Foto, Deme.

Schepen met een vaardiepte tot 13,5 meter kunnen straks ook op de Elbe varen, momenteel is dat 12,5 meter. De schepen worden niet beperkt door zonder beperkt te worden door de getijden. En schepen met een vaardiepte van 14,5 meter (gebonden aan getijden) wanneer ze varen van en naar de haven van Hamburg.

Het omvangrijke baggercontract is een complex project dat tijdens de uitvoering moet voldoen aan de strengste milieuvereisten. Deme gaat zijn modernste sleephopperzuigers, backhoe dredgers en sproeipontons inzetten voor het baggeren van ongeveer 32 miljoen m³ aan materiaal.

Het Bestuur voor Waterwegen en Scheepvaart Cuxhaven (WSA Cuxhaven) wees het contract voor de verdieping van de Elbe toe aan Nordsee Nassbagger- und Tiefbau en Dredging International, dochterondernemingen van de Deme Group.

Deme al 50 jaar actief in Duitsland

Deme heeft in Duitsland al een mooie reputatie wat de bouw van maritieme infrastructuur betreft. Het begon in 1968 via het dochterbedrijf Nordsee Nassbagger und Tiefbau, dat gebaseerd is in Bremen. Sinds 2004 worden de sleephopperzuigers van Deme regelmatig ingezet op de Elbe voor het onderhoud van de vaargeul van Cuxhaven naar Hamburg.