Drie kanshebbers HME Maritime Innovation Award 2013

De drie genomineerden voor de HME Maritime Innovation Award 2013 zijn Veth Propulsion, Van Oossanen Naval Architects en Kranendonk Production Systems BV. Uit twaalf inzendingen kwamen deze drie als meest innovatief uit de bus. De winnaar wordt bekendgemaakt op 31 oktober, tijdens het Maritime Awards Gala 2013 in De Broodfabriek te Rijswijk.

Op 6 september verdedigden vier bedrijven hun innovaties tegenover de jury. Kanshebber Ulstein Idea Equipment Solutions viel net buiten de jurynominaties. De jury van de HME Maritime Innovation Award bestaat uit experts in de scheepvaart, scheepsbouw, maritieme services, offshore en maritiem onderzoek. De winnaar wordt verkozen op basis van verschillende criteria. Het product moet breed toepasbaar zijn in de Nederlandse maritieme sector, goed verkoopbaar en voldoende exportpotentieel hebben.

Veth Propulsion: Hybrid Drive
Veth Propulsion heeft haar nominatie verdiend met de Veth Hybrid Drive. Deze roerpropeller heeft een Diesel-direct en Diesel/LNG-elektrische aandrijving. De asynchrone elektromotor is tevens een generator. Deze innovatieve techniek zorgt voor lager brandstofverbruik en kostenbesparing op een uitlaatgassen nabehandelingsinstallatie.

Van Oossanen: Hull Vane
De Hull Vane van Van Oossanen rechtvaardigt haar nominatie met een brandstof besparende spoiler voor zeegaande schepen. Door het plaatsen van een foil onder de romp van een schip of jacht, wordt de druk verdeeld en vermindert de weerstand van het schip. Het foil genereert daarnaast extra duwkracht.

Kranendonk Production Systems BV: Edge Preparation System
Kranendonk Production Systems BV, dat in 2012 ook genomineerd was, brengt dit jaar het ‘Edge Preparation System’. Dit systeem verbetert de kwaliteit van staalplaatranden door geautomatiseerde nabewerking, om zo te voldoen aan de IMO PSPC regelgeving. De machine zorgt voor afronding van een staalplaat, door de contour met uiterste precisie aan beide kanten van de plaat te volgen. Het draaien van een plaat is niet meer nodig.

De HME Maritime Innovation Award wordt jaarlijks toegekend aan de meest innoverende maritieme toeleverancier in Nederland. Tijdens het Maritime Awards Gala worden ook de KNVTS Schip van het Jaar Prijs, KVNR Shipping Award, de VNSI Wim Timmersprijs en de Koninklijke Marine Van Hengel-Spengler prijs uitgereikt.

Meer… Scheepsbouw Nederland