Drie marktpartijen mogen met ideeën voor Markermeer/IJmeer komen

Rijk en regio hebben marktpartijen uitgedaagd om met een plan voor ecologische maatregelen in het Markermeer en IJmeer te komen dat goedkoper is dan dat van de overheden. Tien consortia met daarin 35 partijen reageerden op deze oproep en komen met verbeteringen en aanvullingen. Drie van de consortia mogen verder met de uitwerking van hun idee. Hun voorstellen worden meegenomen bij de bestuurlijke besluitvorming over dit gebied in de Rijksstructuurvisie Amsterdam Almere Markermeer, waarover eind dit jaar een besluit wordt genomen.

De inzendingen zijn beoordeeld door een externe commissie van deskundigen en de Werkmaatschappij Markermeer IJmeer op inspiratiebronnen, onderbouwing, kostenbesparing en haalbaarheid van de visie. De drie consortia die hun idee mogen uitwerken kennen de volgende hoofdinschrijvers: Witteveen+Bos, Grontmij en TAUW. Deze hoofdinschrijvers vertegenwoordigen de volgende consortia:

Witteveen+Bos: Witteveen+Bos, onderzoekcentrum B-ware, Radboud Universiteit Nijmegen, Altenburg & Wymenga, HOSPER en Boskalis.
Grontmij: Grontmij B.V. en de Vries & van de Wiel,
TAUW: consortium “Kransmeer” bestaande uit TAUW, Posad, LAgroup Leisure & Arts Consulting, Robusta en Tebezo.

Zij zullen de komende weken drie oplossingsrichtingen verder uitwerken met een breed spectrum aan alternatieve oplossingsrichtingen voor uitwerking en fasering van onderdelen. Medio juli worden de resultaten van deze uitwerkingen verwacht. Ze worden dan naast de eerdere uitwerking voor een toekomstbestendig ecologisch systeem (TBES) van de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer (WMIJ) gelegd. WMIJ-directeur Roelof Balk verwelkomt de bijdragen van de marktpartijen: “We verwachten dat de markt ons helpt om de plannen nog scherper geprijsd neer te kunnen zetten en enkele heldere alternatieven te formuleren. Dan valt er straks voor de politiek ook echt iets te kiezen.”.

De werkmaatschappij zal uit alle voorgestelde ecologische maatregelen inclusief het voorstel van Natuurmonumenten voor de Marker Wadden een voorstel voor het Rijk-Regioprogramma Amsterdam – Almere – Markermeer (RRAAM) samenstellen voor besluitvorming over de Rijksstructuurvisie.

Het Markermeer en het IJmeer vormen samen met het IJsselmeer een belangrijke schakel in de Atlantische vogeltrekroute. Daarnaast verbinden de meren de belangrijke natte gebieden in ons land. Daarom hebben zij van Europa de status van speciale beschermingszone gekregen. Helaas gaat de natuurkwaliteit van deze wateren al jaren sterk achteruit.

Om hier verandering in te brengen, heeft de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer in november 2011 een rapport gepubliceerd met natuurmaatregelen om het ecologisch systeem te verbeteren. De WMIJ is een samenwerkingsverband tussen de rijksoverheid en de provincies Noord-Holland en Flevoland. De natuurmaatregelen omvatten de aanleg van een grootschalig moeras bij de Houtribdijk, de aanleg van luwtemaatregelen langs de kust van Noord-Holland en de aanleg van een vooroever Lepelaarsplassen bij Flevoland. De werkmaatschappij heeft berekend dat het pakket aan natuurmaatregelen dat nodig is om dit TBES te bereiken maximaal ca. 630 miljoen euro kost.

De WMIJ maakt onderdeel uit van het bredere RRAAM, gericht op het vormgeven van de drievoudige ambitie op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid en ecologie in de Noordelijke Randstad. De provincie Flevoland treedt in deze aanbesteding als formele aanbesteder op.

Meer… Markermeer IJmeer