Femke Halsema stapt aan boord. Foto, Damen

Drie nieuwe elektrische Damen Patrol Vessels gedoopt in Amsterdam

Drie nieuwe Damen Patrol Vessels 1304 Electric zijn onlangs gedoopt tijdens een ceremonie bij het Scheepvaartmuseum in het maritieme hart van Amsterdam. Twee schepen, met de namen Waterpieper en Waterhoen, zijn besteld door de gemeente Amsterdam, de derde (P55) is voor de Politie Eenheid Amsterdam.

Femke Halsema stapt aan boord. Foto, Damen
Burgemeester Femke Halsema tijdens doopceremonie. Foto, Richard Mouw.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, had de eer om een van de schepen te dopen om het belang van duurzaamheid voor de stad te benadrukken. De andere twee schepen werden gedoopt door Janis Tamsma, hoofd Operatie Eenheid Amsterdam, en Esmeralda Wallast Groenewoud, directeur Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte (THOR). Annelies Damen begeleidde de Damen delegatie naar het evenement. De schepen zullen ingezet worden voor algemene patrouilles in en rond de kanalen van Amsterdam.

Elk schip is 13,5 meter lang en uitgerust met een enkele 130 kW elektromotor aangedreven door een EST-Floatttech 273 kWh (Waterpieper en Waterhoen) / 136 kWh (P55) accupakket. Topsnelheid is 16 kilometer per uur, bij een gemiddelde snelheid kan het schip een volledige dag varen voordat er weer opgeladen moet worden. De P55 is daarnaast ook uitgerust met een dieselgenerator voor een groter vaarbereik indien nodig. De accommodatie bestaat uit een stuurhut met rondom zicht en voorzien van een dinette. Elk schip heeft onderdeks een sanitaire ruimte en kombuis. De casco’s van de schepen werden gebouwd bij Damen Shipyards Kozle in Polen en vervolgens naar Damen Shipyards Hardinxveld gebracht voor uitrusting en oplevering.

Foto, Damen.

“Deze nieuwe emissievrije vaartuigen zijn een welkome aanvulling op onze vloot en we hebben de samenwerking met Damen als plezierig en constructief ervaren,” zei Mike Moerman, Inspecteur vaarwegen, Team Nautisch Toezicht, THOR. “Door de recente toekenning van twee extra patrouillevaartuigen kunnen we deze samenwerking voortzetten.”

Jeroen van Woerkum, Commercieel Manager bij Damen Shipyards Hardinxveld, voegde toe, “We zijn verheugd dat we meer van de bewezen DPV 1304 patrouilleschepen mogen leveren aan de gemeente Amsterdam en haar politiemacht. Ze zijn ideaal voor werkzaamheden op kleinere binnenvaartwegen en met hun volledig elektrische aandrijving doen ze hun taak op een schone en stille wijze en dragen zo bij aan een duurzame omgeving.”

Damen heeft al eerder patrouilleschepen aan de gemeente Amsterdam geleverd. In 2004 leverde Damen een DPV 1304 met conventionele dieselvoortstuwing. In 2013 volgde nog een schip met het eerste elektrisch-hybride voortstuwingssysteem. Er staan nog twee Damen Patrol Vessels 1304 Electric op stapel voor oplevering in 2023.

Femke Halsema stapt aan boord. Foto, Damen
Femke Halsema stapt aan boord. Foto, Damen