Eerste dual-fuel baggerschip ter wereld aangedreven door Wärtsilä

Een nieuwe generatie ‘Antigoon’ klasse baggerschepen genaamd de ‘Scheldt River’ wordt gebouwd door Royal IHC in Nederland in opdracht van het in België gevestigde DEME Group. De nieuwe generatie baggerschepen zal worden voortgedreven door Wärtsilä dual-fuel (DF) motoren. Dit zijn de eerste baggerschepen ter wereld waarvan de motoren op vloeibaar aardgas (LNG) en op de gebruikelijke scheepsbrandstof kunnen werken. Het contract met Wärtsilä werd in juli getekend.

Het 104 meter lange schip zal een hopper-volume hebben van circa 8000 kubieke meter. De to eleveringsomvang bevat een 12-cylinder en een 9-cylinder Wärtsilä 34DF motor, twee Wärtsilä verstelbare schroeven en twee tunnelthrusters. Daarnaast zal het ook het gepatenteerde gasvoorziening- en opslagsysteem (LNGPac) van Wärtsilä bevatten.

“De jarenlange ervaring en uitgebreide referentielijst van Wärtsilä in de dual-fuel toepassingen waren, naast ons complete oplossingenportfolio, belangrijke overwegingen in het plaatsen van de opdracht. Wij feliciteren de scheepswerf en de eigenaren met de beslissing om dit nieuwe baggerschip als eerste ter wereld op zowel LNG als op diesel te laten functioneren”, aldus Lars Anderson, Vice President, Engine Sales, Wärtsilä Marine Solutions.

Milieu overwegingen zijn zeer belangrijk bij de bouw van elk nieuw schip. Het varen op LNG geeft DEME de mogelijkheid om een nieuwe standaard te zetten voor het minimaliseren van schadelijke uitstoot. ‘Scheldt River zal ruim voldoen aan de lokale en internationale milieu voorschriften. “De kennis van Wärtsilä op het gebied van dual-fuel en in het specifiek de 34DF motor serie heeft onze concepten uitvoerbaar gemaakt”, aldus Jan Gabriel, Hoofd Nieuwbouw, Innovaties en Conversie bij DEME.

Dit is de tweede belangrijke aanvraag die Wärtsilä in de afgelopen weken ontving voor oplossingen met betrekking tot voortstuwingssystemen bij baggerschepen. In juni werd Wärtsilä gevraagd om een uitgebreid geïntegreerd oplossingenpakket samen te stellen voor één van de grootste en meest innovatieve zelfvoortgedreven cutterzuigers ter wereld. Deze wordt op dit moment gebouwd in China.

Wärtsilä voorloper in het gebruik van LNG als scheepsbrandstof
Wärtsilä wordt erkend als een leider in voortstuwingsoplossingen voor brandstof gedreven schepen. Door de toewijding van het bedrijf is veel kennis gegenereerd over aardgas en LNG. De Wärtsilä LNGPac is een aanvulling op het bestaande portfolio met oplossingen voor de door LNG aangedreven scheepvaart. Het benadrukt ook gelijk de deskundigheid van Wärtsilä op het gebied van LNG toepassingen en de toewijding om LNG beschikbaar te maken voor alle rederijen en eigenaren.

Meer… Wärtsilä