Eiland Dominica afhankelijk van noodhulp Zr. Ms Zeeland

Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland verleent sinds vorige week noodhulp op Dominica. De steun aan moeilijk bereikbare delen van noord-west Dominica is met een week verlengd. Dat is dinsdagavond besloten. Er is na de komst van orkaan Maria, weinig over van de elektriciteits- en watervoorzieningen op Dominica. Bruggen, gebouwen en wegen zijn zwaar gehavend.

Z. Ms. Zeeland ligt nu 4 dagen voor de kust van Dominica maar kon pas dinsdagavond aanmeren. “Het eiland is er zeer ernstig aan toe. Het is nog zorgelijker dan de situatie op Sint-Maarten. Gelukkig kunnen we met onze helikopter overal komen”, vertelt André van der Kamp, commandant van de Zeeland in het NOSRadio 1 Journaal. De wegen zijn moeilijk begaanbaar en bergachtige gebieden zijn verstoken van hulp, zo meldt NOS.

De bewoners van het Bovenwindse eiland ontbreekt het aan bijna alles. Nederlandse militairen waren vorige week het eerst ter plaatse. Naast Nederland, verlenen nu ook Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten hulp aan de getroffen bevolking, De schade als gevolg van Maria, maakt transport over de weg zo goed als onmogelijk.

Water en voedselpakketten
Gelukkig liep Zr. Ms. Zeeland eergisteren de haven van het eiland binnen, nadat het al 4 dagen voor de kust lag. Vanaf daar werd al hulp verleend. Aan boord heeft het marineschip 2 snelle FRISC-motorboten en een NH90-boordhelikopter.

De helikopter en de FRISC’s boden uitkomst door de bevolking vanuit de lucht en over het water te voorzien van 17.000 liter drinkwater en meer dan 5.000 voedselpakketten. Volgens de commandant van de Zeeland zijn moeilijk bereikbare delen Dominica volledig afhankelijk van de Nederlandse hulp.

46 evacuaties
De Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan fungeren momenteel als bevoorrader voor het eiland. De Zeeland leverde vanuit de eigen tanks inmiddels 13.000 liter water voor het ziekenhuis. Ook had het schip 340 pakketten met ‘high energy biscuits’ aan boord en 500 flexibele plastic jerrycans van 10 liter. Tot gisteravond zijn er 46 personen met de boordhelikopter van de Zeeland om medische redenen geëvacueerd.

Gisteren bracht Zr. Ms. Pelikaan, naast de 17.000 liter inmiddels uitgedeeld water, ook nog 8.000 liter in jerrycans. Ook waren er 400 voedselpakketten van het World Food Program aan boord. De Pelikaan haalt hulpgoederen op in Antigua en transporteert deze naar Dominica. Samen met de Zeeland zorgt dit schip voor de distributie.

Sint Maarten
De inzet van de beide marineschepen bij Dominica gaat niet ten koste van de hulpoperatie op Sint-Maarten. Die gaat onverminderd door en verandert langzaam van noodhulp naar wederopbouw. Met de komst van Zr. Ms. Doorman, gepland op 1 oktober, wordt een grote stap in deze richting gezet. De Karel Doorman is afgeladen met goederen voor de wederopbouw.