Energietransitie biedt nieuwe Nederlanders ‘eindelijk die betaalde baan’

De stichting Refugee Talent Hub en Talent voor Transitie BV slaan de handen ineen met het nieuwe initiatief ‘Divers Energie Talent’. Op 1 maart zijn de eerste zes nieuwe Nederlanders begonnen aan hun baan om de energietransitie te helpen versnellen. Vattenfall en TenneT zijn de eerste opdrachtgevers. De behoefte aan gekwalificeerde medewerkers is bij TenneT en Vattenfall groot en beide bedrijven hebben diversiteit & inclusiviteit hoog in het vaandel staan.

‘Divers Energie Talent’: een nieuwe manier van matchen

De energietransitie is in volle gang en dat vraagt om een constante instroom van nieuwe professionals. Tegelijkertijd zijn er veel nieuwe Nederlanders met een relevante energieopleiding die graag een bijdrage willen leveren aan de energietransitie. Toch blijkt het vaak lastig voor werkgevers en nieuwe Nederlanders om elkaar te vinden. Het initiatief “Divers Energie Talent” is een mooie oplossing. De Refugee Talent Hub werft de nieuwe Nederlanders en Talent voor Transitie geeft deze Diverse Energie Talenten een dienstverband, vanuit waar ze bij verschillende opdrachtgevers in de energietransitie, zoals Vattenfall en TenneT, aan de slag gaan.

Abdulhadi Bakhash is één van de Diverse Energie Talenten. Foto, TenneT

Abdulhadi Bakhash is één van de Diverse Energie Talenten en hij is 1 maart aan de slag gegaan bij Vattenfall met een project rond het beter inzichtelijk maken van energieverbruik. “Na 6 jaar in Nederland heb ik eindelijk een betaalde baan en kan ik een productieve Nederlander worden, ik ben echt heel blij”.

De kracht van samenwerken

Sinds 2017 biedt Talent voor Transitie startende professionals een springplank voor een carrière in de energietransitie. Door de samenwerking met de Refugee Talent Hub lukt het nu beter om ook nieuwe Nederlanders te werven. De Diverse Energie Talenten komen in dienst bij Talent voor Transitie en gaan aan de slag om zich in twee jaar te ontwikkelen tot energieprofessionals door twee of drie uitdagende opdrachten bij toonaangevende organisaties actief in de energietransitie.
Tegelijkertijd volgen zij een ontwikkelprogramma gericht op zowel persoonlijke als professionele groei. Speciaal voor deze groep verzorgt de Refugee Talent Hub wekelijks een aanvullende taal- en cultuurtraining. De Diverse Energie Talenten zijn ook lid van een actief lerend netwerk van inmiddels ruim vijftig Talent voor Transitie transitieversnellers waarin interactie, onderlinge kennisdeling en verbinding centraal staan.

Opdrachtgevers en Nieuwe Nederlanders zijn blij met dit initiatief
De Refugee Talent Hub en Talent voor Transitie hebben het initiatief voorgelegd aan potentiele opdrachtgevers en dat leverde snel veel reacties en concrete opdrachten op. TenneT en Vattenfall zijn de opdrachtgevers waar de eerste Diverse Energie Talenten op 1 maart j.l. zijn begonnen.

Martijn Hagens, CEO Vattenfall Nederland, is verheugd over deze samenwerking: “Wij willen een afspiegeling zijn van de maatschappij waarin wij met onze klanten en belanghebbenden actief zijn, daar heeft iedereen baat bij. Het werken in teams van verschillende mensen met verschillende achtergronden en denkwijzen leidt namelijk tot een toleranter klimaat op de werkvloer. En bovendien: het is alle hens aan dek in de energietransitie. Dan is het alleen nóg maar mooier dat nieuwe Nederlanders met een energieachtergrond dankzij de samenwerking met Refugee Talent Hub en Talent voor Transitie de weg naar de Nederlandse energiesector weten te vinden.”

Manon van Beek, CEO van TenneT vult aan: “Ik ben ervan overtuigd dat het stimuleren van diversiteit en een inclusieve cultuur de prestaties van TenneT vergroot en helpt om het licht te laten branden. Een inclusieve cultuur betekent ook het bereiken van groepen die minder makkelijk bij de maatschappij betrokken worden. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten: wij zoeken bij TenneT de komende jaren honderden nieuwe medewerkers die ons kunnen helpen met het vorm geven van de energietransitie, de grootste uitdaging sinds de Deltawerken. Alleen als we zoeken in een bredere en meer diverse groep mensen binnen onze samenleving kunnen we alle talenten vinden die we nodig hebben.”