Engelandvaardersboot opnieuw de Noordzee over

  • watersport

Doop van de Yvette

Met een speciaal gebouwde replica van de beroemdste Engelandvaardersboot van Nederland vertrekken volgende maand vijf opvarende naar Engeland. Het is voor het eerst sinds de oorlog dat een dergelijke herdenkingstocht onder zeil wordt ondernomen.

Vier mannen en een vrouw vluchtten op 29 april 1943 in een 5,5 meter lange houten vlet over de Noordzee. Ze noemden hun bootje ‘Yvette’ naar de enige vrouw aan boord. Na drie dagen op zee kwamen ze aan in Sheerness., aan de monding van de Theems. De ‘Yvette’ ligt momenteel in het oorlogsmuseum in Overloon en is samen met een kano het enige overgebleven vaartuig van Engelandvaarders.

Yvette II
Als eerbetoon aan alle Engelandvaarders, of ze het haalden of niet, wordt de tocht van de Yvette opnieuw gemaakt. De replica waarmee de oversteek herhaalt wordt is gisteren tijdens de openingsdag van de HISWA gedoopt en heet ‘Yvette II’. Aanwezig bij de doop was 93-jarige Engelandvaarder Eddy Jonker. “Dit is een geweldige onderneming die de zaak van de Engelandvaarders onder de aandacht brengt” aldus Eddy Jonker.

De Koninklijke Marine begeleidt de opvarende van de Yvette II met het opleidingsschip Zr. Ms. Urania. Aan de Engelse kant verwelkomen leden van de Royal Navy de Yvette II. De vertrekdatum ligt, afhankelijk van wind en weer, tussen 17 april en 1 mei 2014.

Het initiatief van de tocht is ontstaan in de zomer van 2013, toen twee redacteuren van de Vaarkrant het plan opperden opnieuw naar Engeland te varen om de Engelandvaarders te herdenken. In de daaropvolgende maanden is de Yvette nagebouwd en is het project inmiddels uitgegroeid tot een groot project. Op National Geographic wordt een documentaire over de tocht uitgezonden.

Naast de twee redacteuren bestaat de bemanning uit een kleindochter of een kleinzoon van de originele opvarende uit 1943. De identiteit van de vijfde opvarende wordt later bekend gemaakt.

Meer… Telegraaf 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten