Europa verbiedt enkelwandige tankers

Straatsburg – Europa gaat het vervoer van ruwe olie in enkelwandige tankers deze zomer nog verbieden. Voor het vervoer van niet-ruwe olie komt er een verbod op het gebruik van enkelwandige schepen vanaf 2010. Het Europees Parlement heeft daar woensdag met overgrote meerderheid mee ingestemd.

De nieuwe verplichting komt er na de ramp met de olietanker Prestige, voor de Spaanse kust, van vorig jaar. De Spaanse eurocommissaris voor transport De Palacio, partijgenote van premier Aznar, kwam meteen daarop met rigoureuze voorstellen. Op initiatief van Nederland werden deze weer afgezwakt, om te voorkomen dat er tal van verplichtingen komen, waarover juist landen als Spanje en Frankrijk tal van afspraken nu in de praktijk al niet nakomen.

Het EP stemde woensdag ook in met een afspraak tussen de Europese transportministers om olietankers die op Europese bestemmingen varen niet langer dan twintig jaar in de vaart te houden. Na vijftien jaar dient er bovendien een zware technische controle plaats te vinden. De Europese verkeersministers buigen zich donderdag in Luxemburg nogmaals over de besluiten van het EP, dat op dit terrein volledig mee mag beslissen.

Bron: ANP – Port of Rotterdam, 04-06-2003;