Evofenedex wil cybersecurity als topprioriteit zien

De ondernemersvereniging evofenedex wil dat cybersecurity de topprioriteit wordt bij APM Terminals op de Maasvlakte, zo meldt de vereniging woensdag. Dinsdag moesten beide terminals van APM wederom dicht in verband met een ICT storing. Waarschijnlijk heeft dit nog te maken met de cyberaanval van 2 weken geleden aldus de vereniging. Toen kwamen de terminals volledig stil te liggen met grote verstoringen voor verladers als gevolg. Afgelopen maandag meldde APM Terminals dat beide terminals operationeel waren, maar de operatie is dus nog niet optimaal.

Volgens evofenedex loopt de schade als gevolg van de cyberaanval voor ondernemingen in de miljoenen. Verladers zijn voornamelijk bezig met het omboeken van containers, het regelen van andere afvaarten of met een andere manier van vervoer voor de goederen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

In hoeverre zijn terminals aansprakelijk?
De vraag die hierbij rijst is in hoeverre terminals nu aansprakelijk zijn voor schade die door verladers is geleden indien deze zijn systemen niet adequaat heeft beveiligd? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden en levert de nodige juridische discussies op.

Evofenedex wil helderheid over de rechten en plichten
evofenedex wil helderheid krijgen voor haar leden over de rechten en plichten in het geval een dienstverlener wordt getroffen door een cyberhack en mogelijk nalatig is geweest bij adequate beveiliging van haar systemen. Volgens evofenedex kan de cyberaanval niet worden gezien als een eenmalig incident en noopt dit tot de nodige investeringen in kennis en maatregelen om de schade bij een toekomstige cyberaanval te beperken.