ExxonMobil zet mes in banen

Breda/Rotterdam – ExxonMobil heeft de afgelopen maanden wereldwijd de activiteiten tegen het licht gehouden. ,,ExxonMobil staat gelukkig bekend als een fatsoenlijke werkgever,” zegt Grootens. ,,Maar zelfs voor Esso-begrippen gaat het nu om een stevige reorganisatie. Ik reken er op dat ons management alles in het werk stelt om gedwongen ontslagen uit te sluiten.”


ExxonMobil heeft aangegeven dat binnen de Nederlandse bedrijven vijf tot acht procent van de banen in de komende twee jaar mogelijk verdwijnt. Een deel van de werkzaamheden wordt gecentraliseerd in het Europese hoofdkantoor in Brussel en er komt een nieuw ondersteuningskantoor in Praag of Boedapest. In Nederland werken achttienhonderd mensen bij het concern.


ExxonMobil laat weten dat het vooralsnog gaat om een aantal ‘ferme aanbevelingen’, omdat de concurrentiepositie onder druk staat. De details moeten volgens ExxonMobil nog worden uitgewerkt. ,,En die zullen niet op korte termijn worden uitgevoerd, maar zullen over een behoorlijk aantal jaren worden uitgesmeerd. Aantallen zijn dan ook nog niet te noemen. Het is het resultaat van een voortgaand proces, waarvan zaken naar voren worden gehaald.”

Bron: Rotterdams Dagblad, 02-07-2003;