Formaco levert 17-tons gesmede hijsring af voor bouw windmolenpark in zee

Voor Formaco is het intussen misschien niet zo opzienbarend meer om enorme stalen ringen en grote giet- en smeedstukken vanuit het buitenland aan Nederlandse afnemers te leveren. Toch is het niet alledaags dat er onlangs een tweetal 17 tons bewerkte smeedstalen ringen vanuit Italië vervoerd werden naar een Nederlandse afnemer in de off-shore industrie. Ing. Robert Heester, algemeen directeur van Formaco, legt als importeur uit hoe het een en het ander tot stand is gekomen.

“We zijn inderdaad wel wat gewend, maar de levering van dit soort grote werkstukken, in dit geval een onderdeel van een hijsgereedschap voor funderingsbuizen in zee ten behoeve van windmolens, is zelfs voor ons een interessante klus. Het gaat hierbij om een onderdeel voor een hijsgereedschap om buizen op te tillen van Ø2,5 meter en een lengte van zo’n 60 meter, bij een wanddikte van 3” . De buizen hebben een gewicht van 800 ton. Het hijsgereedschap hangt aan een kraan en zet de enorme buizen rechtstandig in de zeebodem waarna ze worden geheid. Op de kop van deze buizen worden dan de windmolens gemonteerd”, aldus Robert Heester.

Productieproces
Hij vervolgt: “De stalen ring heeft een doorsnede van Ø3,5 meter, is 900 mm hoog en weegt netto na bewerking 17 ton. De productie ervan vond plaats bij onze partner in Italië. Hier werd de ring naadloos gesmeed uit een massief blok staal van 25 ton. Het blok werd vooraf voorverwarmd tot 1100 °C waarna er op een enorme hydraulische pers een gat in werd gedrukt. Daarna werd het blok tijdens een ronddraaiende beweging in de juiste bruto-vorm gewalst. Door dit speciale smeedproces houd je materiaal van het product homogeen en zitten de materiaalvezels in dezelfde richting. Dit komt uiteraard ten goede aan de sterkte van de ring. Ook de machinale voorbewerking vond bij een van onze partners in Italië plaats. Het produceren van dit soort grote smeedstukken en ook gietstukken kan niet in Nederland; daarvoor moet je toch naar het buitenland. Overigens geschiedde de nabewerking van de ring wél bij een Nederlandse draaierij, maar voor grote giet- en smeed stukken zijn we toch op buitenlandse toeleveringsbedrijven aangewezen. Onze Italiaanse partner bijvoorbeeld kan ringen smeden tot wel 50 ton”, aldus Robert Heester.

Certificering
“Het hele productieproces staat onder toezicht van de Lloyd Register Lifting Appliance (www.lr.org). Samen met Formaco zijn zij geheel bij het productieproces betrokken, vanaf het beoordelen van het materiaal, via de algehele bewerking, tot en met het mechanisch en ultrasone testen van het product. Representatieve reststukken van het materiaal worden van het product afgenomen, zodat er altijd nagegaan kan worden of het materiaal en het uiteindelijke product aan de gestelde eisen heeft voldaan. Alle meetresultaten en procedures worden vastgelegd in de begeleidende documentatie en uiteindelijk goedgekeurd en vastgelegd middels certificaten”.

Meer… Formaco