Gedwongen vrijheid. Het Engelse Kamp in Groningen 1914-1918

De Eerste Wereldoorlog herdacht in woord en beeld
Van 22 maart 2014 is in het Noordelijk Scheepvaartmuseum de tentoonstelling “Gedwongen vrijheid. Het Engelse Kamp in Groningen 1914-1918” te zien. In het Engelse Kamp waren tijdens de Eerste Wereldoorlog 1500 Engelse matrozen van de Royal Navy geïnterneerd. Deze matrozen werden na de Slag om Antwerpen in 1914 gearresteerd, toen zij de Nederlandse grens overstaken. De expositie vertelt het bijzondere verhaal van de matrozen tegen de achtergrond van het Eerste Wereldoorlog. Tijdens de expositie wordt door uitgeverij Profiel het boek van Menno Wielinga over het Engelse Kamp gepresenteerd. Daarnaast gaat er een documentaire in première over Nederland en Groningen in de Eerste Wereldoorlog, met speciale aandacht voor de “Timbertown Follies”, het cabaret- en muziekgezelschap dat ontstond in het kamp. Deze documentaire wordt geregisseerd door Leo van Maaren in opdracht van de stichting Jazz van het Bankroet. Ervaar in tentoonstelling, boek en documentaire hoe de Europese geschiedenis en de ´Grote Oorlog´ het leven in Nederland blijvend hebben beïnvloed.

100 jaar Eerste Wereldoorlog
In 2014 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. In deze oorlog bleef Nederland neutraal. Maar Nederland en in het bijzonder Groningen werd wel geconfronteerd met de ´Grote Oorlog´ door het Engelse Kamp en de 1500 mariniers van de First Royal Naval Brigade. Zij ontsnapten aan een gruwelijke dood in de loopgraven, maar hun internering in Groningen betekende voor hen een onvrijwillige en roemloze verwijdering van het slagveld. De enige vijand die hen overbleef in Groningen, was de verveling.

Timbertown Follies
Om die verveling te verdrijven, organiseerden de geïnterneerden vele activiteiten in en buiten het kamp op het gebied van sport, nijverheid en entertainment. Een van deze activiteiten was de oprichting van de cabaretgroep de ´Timbertown Follies´. Zij speelden musicals, toneel en muziek in het kamp, in de stadsschouwburg maar ook buiten Groningen, zoals in de Groote Schouwburg in Rotterdam. Deze optredens behoren tot de voorlopers van moderne muziekvormen als de jazz in Nederland. In de tentoonstelling, het boek en de documentaire komt het verhaal tot leven van deze bijzondere groep militairen, die ontsnapte aan de dood en tot het einde van de oorlog gedwongen hun levens doorbrachten in Groningen.

De opening vindt plaats op vrijdag 21 maart 2014 om 16.00 uur. De tentoonstelling is van 22 maart 2014 t/m 9 juni 2014 te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Meer… Noordelijk Scheepvaartmuseum