Geen piep maar ruis in Amsterdams havengebied

Geen piepjes meer van de achteruitrijdende vrachtwagens, shovels, hijskranen en heftrucks in het havengebied. In plaats daarvan ruis. Dit is niet alleen veiliger, maar levert vooral minder geluidshinder op. Havenbedrijf Amsterdam is de campagne HoorbaarMinder gestart om de hinderlijke piepjes op rijdend materieel in het havengebied te vervangen door een ruissignaal. Dit leidt tot een aantrekkelijker leefklimaat rond het havengebied.

HoorbaarMinder
Havenbedrijf Amsterdam wil de leefbaarheid in en om het havengebied verbeteren. Na het project eNoses, waar 41 elektronische neuzen 24 uur per dag veranderingen in de luchtsamenstelling signaleren zodat geurhinder kan worden opgespoord, lanceert het nu ‘HoorbaarMinder’. Onder deze vlag is Havenbedrijf Amsterdam bij Rietlanden Terminals B.V. gestart met de campagne.

Van piep naar ruis
De campagne ‘HoorbaarMinder’ heeft als doel de piepende (achteruit) rijalarmen van rijdend materiaal (zoals vrachtwagens, shovels, hijskranen en heftrucks) te vervangen door een ruissignaal. Op korte afstand van het (achteruit)rijdende materieel is het sissende ruissignaal goed waarneembaar, terwijl op grotere afstand het geluid verdwijnt in de omgevingsruis.

In de pilotfase tot einde jaar gaat het om circa 100 stuks. In totaal zal het in Westpoort naar verwachting om 1000 stuks rijdend materieel gaan. Het uiteindelijke doel is om de piepsystemen bij alle bedrijven in het havengebied te vervangen. Vervolgens wordt het aanbod uitgebreid naar de bedrijven op de industrieterreinen van de gemeenten Zaanstad, Beverwijk en Velsen.

Meer.. Port of Amsterdam