Genomineerden Maritime Innovation Award 2019 bekend

Conoship, Huisman Equipment en Value Maritime zijn genomineerd voor de Maritime Innovation Award. Deze 3 bedrijven staken boven de 17 inzendingen uit. Van de 17 bedrijven zijn er 5 uitgenodigd om hun inzending toe te lichten voor een jury. Tijdens het Maritime Awards Gala 2019 op 4 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Conoship eConowind-unit

De Conoship eConowind-unit is een Hulp-Windvoortstuwings-unit voor schepen, in de vorm van een 40-voets container met 2 uitklapbare ‘VentiFoils’: verticale vleugelprofielen van 10 meter hoog, voorzien van innovatieve grenslaagafzuiging. Net als bij zeilen wordt daarmee windkracht direct omgezet in stuwkracht voor het schip, wat bij dezelfde vaarsnelheid zorgt voor een lager brandstofverbruik dus minder CO2 uitstoot. Op allerlei soorten schepen kunnen één of meerdere eConowind-units net zo eenvoudig en snel worden gemonteerd als een 40-voets container. Het is ook mogelijk om de VentiFoils vast te zetten op een schip. In beide gevallen klappen de VentiFoils bij gunstige wind verticaal omhoog, om zich vervolgens geheel autonoom in te stellen op windrichting en -snelheid om optimale stuwkracht te leveren en brandstof te sparen, ordegrootte 10 á 20 procent afhankelijk van schip, vaargebied en snelheid.

10.000 ton offshore kranen van Huisman Equipment

De twee 10.000 ton offshore kranen van Huisman Equipment voor Heerema’s kraanschip SLEIPNIR zijn gebaseerd op totaal nieuwe ontwerpprincipes. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke besparing op het eigen gewicht van de kranen. Hierdoor is minder staal nodig voor de kranen zelf en het verbetert de stabiliteit van het schip. Belangrijkste innovaties, een gesegmenteerd zwenklager voor afdragen van horizontale, verticale krachten en het zwenken van de kraan, hijslieren die ook als contragewicht dienen en een kraanhuis constructie bestaande uit last dragende plaat elementen. De jury is onder de indruk dat de zeer gedetailleerde betrouwbaarheidsstudies hebben geleid tot een zodanige optimalisatie van het ontwerp dat aan de klant gegarandeerd kan worden dat hijsoperaties te allen tijde uitgevoerd kunnen worden.

Value Maritime met een kleine ‘plug and play’ Scrubber

Value Maritime heeft een kleine ‘plug and play’ Scrubber (EGCS) ontwikkeld. Deze zit in een 20ft vervoerbare module. Zowel zwavel en ultrafijne fijnstof worden uit de uitlaatgassen van schepen gefilterd. Ook is de CO2-voetafdruk 10% lager dan bij gebruik van MGO. Doordat het gelukt is om de scrubber te verkleinen en daarmee geschikt te maken voor kleinere schepen en vermogens kan een nieuw segment binnen de scheepvaart worden bediend. Vanwege het modulaire concept is het systeem ook geschikt voor oudere schepen en kan de scrubber onafhankelijk van de huidige financiering van het schip gefinancierd worden. Zelfs leasen is dus mogelijk. Value Maritime gelooft in groene oplossingen die ook financieel bijdragen.

Voor meer informatie over de Maritime Innovation Award en de genomineerden kunt u contact opnemen met Sander den Heijer, Sector Manager Netherlands Maritime Technology, via 088 88 44 51 036 of [email protected].