Havenbedrijf ondersteunt gebruik ‘ShoreTension’

ShoreTension

Het Havenbedrijf Rotterdam stelt in totaal € 300.000,- beschikbaar om stuwadoors te stimuleren ShoreTension te gaan gebruiken. De ShoreTension is een door Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht ontwikkeld systeem om zeeschepen onder alle weersomstandigheden veilig af te meren.

De ShoreTension is een hydraulisch apparaat dat de trossen van een schip continu op dezelfde, constante spanning houdt. Daardoor zijn zeeschepen met grote wind vangende oppervlaktes bij harde wind en deining stabieler afgemeerd en breken de trossen minder snel. Het zijn de verschillen in spanning tussen de diverse trossen die een schip laten bewegen. Twee tot vier van deze units, afhankelijk van de grootte van het schip, ondersteunen het bestaande afmeersysteem van het schip. De extra trossen worden vanaf de kade aan het schip gegeven.

Rotterdamse stuwadoors die gebruik gaan maken van de innovatieve ‘schokbrekers’ krijgen maximaal tien procent subsidie op de aanschafwaarde van de ShoreTension systemen. Ze kunnen hun aanvragen indienen tussen 1 november 2013 en 31 maart 2014 via www.portofrotterdam.com/ShoreTension. Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met Shore Tension BV (www.shoretension.com).

Veilig en duurzaam
De stimuleringsregeling past in het beleid van het Havenbedrijf om de veiligheid en de duurzaamheid van de Rotterdamse haven te vergroten. “Zeeschepen worden steeds groter en vangen als gevolg daarvan steeds meer wind. Daarnaast zorgen voorbijvarende schepen voor zuiging. Strakke trossen zijn dus van belang voor schip, lading en kade. Daarnaast vermindert de ShoreTension ook de uitstoot van dieselgeneratoren op de zeeschepen. Door inzet van de hydraulische cilinders is het niet meer nodig om met dieselgeneratoren aangedreven scheepslieren de spanning op de trossen te houden”, aldus havenmeester René de Vries.