Havenrichtlijn op lange baan

Brussel- De Europese autoriteiten schuiven de omstreden Havenrichtlijn op de lange baan. Ze zitten dermate in de knoop met de verschillende opvattingen tussen de Transportraad (de regeringen) en anderzijds het Europees Parlement, dat ze geen andere uitweg zien.


Ingewijden in Brussel zeggen dat het Griekse voorzitterschap van de EU de hoofdsteden ondershands heeft laten weten dat de meningsverschillen voorlopig onoverbrugbaar zijn. Volgens de spelregels moet er uiterlijk medio juli een compromis zijn. Maar via een juridische handigheid schuiven de Grieken het hele probleem door naar Italië dat in de tweede helft van dit jaar de EU-Ministerraad leidt. Dit betekent dat pas in het najaar of nog later duidelijk wordt of de omstreden Havenrichtlijn er komt.


Met de Havenrichtlijn beoogt de Europese Commissie de monopolies van dienstverlenende bedrijven en vakbonden in de havens via liberalisering te doorbreken. Brussel wil het loodsen, slepen, afmeren, de opslag en verder het laden en lossen open stellen voor meer concurrentie. Dit betekent lagere tarieven en beter werk. Er moet bovendien meer openheid komen over de manier waarop havens, vaak met verkapte staatssteun, hun financiën verwerven.


Dit voorjaar ontstond een felle ruzie over de zelfafhandeling van lading door reders. Strijdpunt is of reders daar in de toekomst goedkoper personeel van buiten mogen inzetten. Een deel van het parlement en sommige regeringen zijn daar op aandringen van de vakbonden van havenpersoneel vierkant tegen.

Bron: Nieuwsblad Transport – Port of Rotterdam, 06-05-2003;