Heerema haalt EPC contract binnen van Statoil

Statoil heeft Heerema het contract voor de Engineering, Procurement & Construction (EPC) van het onbemande wellhead platform voor Oseberg Vestflanken 2 gegund, evenals het transport en de installatie van het platform.

Heerema Fabrication Group (HFG) voert de engineering, inkoop en constructie van het onbemande wellhead platform uit en Heerema Marine Contractors (HMC) is verantwoordelijk voor het transport en de installatie ervan. De fabricage van het platform gaat in juni dit jaar van start en de sail away staat gepland voor de zomer van 2017, gevolgd door de installatie door HMC’s Semi Submersible Crane Vessel.

Koos-Jan van Brouwershaven, CEO van Heerema Fabrication Group: “We zijn blij dat we dit contract hebben gekregen waarvoor ons ‘lean’ en innovatieve concept van onze ingenieurs de basis vormde. Ons ontwerp van een onbemand wellhead platform zonder faciliteiten, helikopterdek en reddingsboten is een nieuwe oplossing voor Noorwegen met grote mogelijkheden. Het komt tegemoet aan de uitdagingen van lagere investeringskosten en hogere efficiency-eisen van Statoil. Onze innovatieve en gedetailleerde ontwerpvaardigheden, kennis en ervaring zijn erkend als kritische succesfactoren voor de uitvoering van het project. Ook belangrijk voor Statoil is dat de engineering, inkoop en bouw van het platform op één plek worden uitgevoerd, namelijk op onze yard in Zwijndrecht.

Jan-Pieter Klaver, CEO van Heerema Marine Contractors, voegt toe: “Zowel HMC als HFG heeft een goede staat van dienst bij Statoil. Hoewel we twee aparte contracten hebben, willen we Statoil en de olie- en gasindustrie laten zien dat we onbemande wellhead platforms kunnen leveren als een integrated EPCI contractor. Statoil kan erop vertrouwen dat onze gebundelde deskundigheid en ervaring een minutieus uitgevoerd project garanderen dat aan al hun verwachtingen voldoet.

Het Oseberg Vestflanken 2 platform wordt geïnstalleerd in het Noorse deel van de Noordzee in een waterdiepte tot 110 meter, ongeveer acht kilometer ten noordwesten van het Oseberg Field Centre. De topside is 25 x 23 meter, heeft een hoogte van 20 meter en een gewicht van 900 ton. Het jacket is 138 meter hoog, meet 36 x 36 meter op de bodem en weegt ongeveer 4.400 ton. Bijzonder aan het jacket zijn de zuigankers in plaats van palen.

Oseberg Vestflanken 2 is de eerste van de drie geplande fases voor het ontwikkelen van de overgebleven reserves in het Oseberg gebied, ongeveer 130 kilometer ten noordwesten van Bergen. De Oseberg Vestflanken Development bestaat uit een onbemand wellhead platform uitgerust voor tien putten. Twee bestaande onderzeese putten zullen ook worden hergebruikt. Alle bronnen worden met een jack up Cat-J drilling rig geboord. De stroom uit de put wordt via een nieuwe pijplijn naar het Oseberg Field Centre getransporteerd en de bron wordt op afstand bediend vanuit dit Field Centre. De ontwikkeling van het veld zal 110 miljoen barrels olie equivalent opleveren. De start van de productie staat gepland in het tweede kwartaal van 2018.