Historisch lage elektriciteitsprijzen in 2016

  • binnenland

In de eerste acht maanden van 2016 waren de gemiddelde day-ahead-prijzen in de Centraal-West-Europa (CWE-regio) historisch laag. Deze dalende trend komt door de lagere gasprijs en hoge importvolumes van zonne- en windenergie uit Duitsland. De prijsverschillen tussen de CWE-landen waren behoorlijk klein.

In 2016 is de capaciteit voor de productie van duurzame energie in Nederland met 1,5 GW toegenomen
De duurzame capaciteit is in Nederland met 1,5 GW gestegen. Deze toename is vrijwel gelijk verdeeld over offshore windenergie, onshore windenergie en zonne-energie. Ondanks deze significante stijging van de duurzame capaciteit, daalde de totale bedrijfscapaciteit in Nederland met 0,2 GW naar 29,3 GW als gevolg van een nog sterkere daling van het conventioneel vermogen.

Sluiting van 3 kolencentrales
Deze daling van het conventioneel vermogen werd vooral veroorzaakt door de sluiting van drie kolencentrales, volgens de afspraken die in 2013 werden gemaakt in het Energieakkoord voor duurzame groei. De hoeveelheid geconserveerd vermogen (‘mottenballenvermogen’) bleef ongeveer gelijk.

Nederlandse consumenten en bedrijven profiteren van de prijs
Dankzij de drie bestaande grensoverschrijdende elektriciteitsverbindingen (interconnectoren) tussen Nederland en Duitsland kan er goedkope elektriciteit worden geïmporteerd. In 2016 is TenneT begonnen met de bouw van een vierde interconnector met Duitsland (Doetinchem-Wesel) waardoor meer (duurzame) elektriciteit kan worden geïmporteerd en de leveringszekerheid verhoogd wordt. Nederlandse consumenten en bedrijven profiteren hier rechtstreeks van. De gemiddelde day-ahead-prijs in Nederland daalde van EUR 40,10 per MWh in 2015 naar EUR 32,22 per MWh in 2016, terwijl in Duitsland de gemiddelde day-ahead-prijs daalde van EUR 31,66 per MWh in 2015 naar EUR 28,96 per MWh in 2016.

 

Van importerende naar exporterende positie in Nederland
In de meeste maanden hebben België en Nederland een netto importerende positie, terwijl Duitsland en Frankrijk een netto exporterende positie hebben. In oktober 2016 vond een interessante wissel plaats tussen Nederland en Frankrijk: Frankrijk werd netto importeur en Nederland netto exporteur, wat inhoudt dat er meer elektriciteit werd geëxporteerd dan geïmporteerd. Deze wissel met Frankrijk was het resultaat van de temperatuurgerelateerde vermogensvraag (elektrische verwarming in de wintermaanden) in combinatie met de lage beschikbaarheid van Franse kerncentrales.

TenneT Market Review 2016: analyse van ontwikkelingen op de elektriciteitsmarkt
Bovenstaande informatie (en meer) is te vinden in het meest recente TenneT Market Review. Dit rapport beschrijft de ontwikkelingen op de West-Europese elektriciteitsmarkt, in het bijzonder in Nederland en Duitsland, waar TenneT als netbeheerder een centrale rol speelt in het faciliteren van de markt. In deze publicatie zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de Europese elektriciteitsmarkten in het afgelopen jaar op een rij gezet en in perspectief geplaatst.

TenneT Market Review 2016 downloaden

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten