HMM Algeciras, grootste containerschip ter wereld. Foto, Port of Rotterdam

HMM Algeciras nieuwste grootste containerschip ter wereld in Rotterdam

Woensdag 3 juni arriveerde HMM Algeciras op zijn maidentrip in de Amaliahaven te Rotterdam om containers over te slaan bij Rotterdam World Gateway (RWG). Het is het nieuwste grootste containerschip ter wereld.

HMM Algeciras, grootste containerschip ter wereld. Foto, Port of Rotterdam
View on Youtube.

Het schip kan net iets meer 20-voet-containers aan boord hebben dan zijn voorganger MSC Gülsün: 23.964 TEU tegen 23.756 TEU. HMM Algeciras heeft tijdens de reis 19.621 TEU aan boord èn dat is ook een record.

Het Koreaans schip werd op 24 april opgeleverd door de scheepswerf Daewoo Shipping & Marine Engineering’s Okpo. Het is 400 meter lang en 61 meter breed. Voor meer informatie zie Biggest Container Ship in the World 2020. Het schip is afkomstig uit Yantian en vertrekt op 6 juni om 05.00 uur naar Hamburg.

“We verwelkomen de HMM Algeciras bijzonder hartelijk in de haven van Rotterdam. Met een diepgang van 20 meter kan de grootste containerhaven van Europa schepen met dergelijke enorme afmetingen uitstekend ontvangen. Daarmee is Rotterdam is goed gepositioneerd voor verdere schaalvergroting in de containervaart”, aldus ALlard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam.

HMM is de nieuwe naam voor Hyundai Merchant Marine. De Zuid-Koreaanse scheepseigenaar is de negende containerrederij van de wereld. De rederij heeft nog elf van deze 24.000 TEU schepen in bestelling.

“Afgelopen april geschiedde voor HMM twee historische gebeurtenissen. Een daarvan was de voltooiing van ons rebranding-proces met het aannemen van onze officiële bedrijfsnaam HMM. De andere was de levering van HMM Algeciras, ‘s werelds grootste 24K-klasse containerschip. Het debuut van HMM Algeciras in Europa en de eerste aanloop in de haven van Rotterdam heeft een enorme symbolische betekenis. Ik denk dat schepen van de 24K-klasse als brug zullen dienen om een wederzijds partnerschap te waarborgen”, aldus Bae Jae-hoon, president en CEO van HMM.