Honderden liters gelekte stookolie: tonnen schade

Tonnen aan opruimkosten zijn het gevolg van een ongeluk bij het overpompen van zware stookolie dinsdagmiddag tussen een binnenvaartschip en zeetanker bij een steiger aan de Nieuwe Maas in Vlaardingen.

Bemanning van de zeetanker, de ontvanger van de olie, lijkt een fout te hebben gemaakt bij de berekening van wat nodig leek. Dat bleek aanmerkelijk minder dan de doorgegeven bestelling. De eerste overloop werd opgevangen door een lekbak van 2200 liter. Daarna liep circa 600 liter olie het oppervlaktewater in voordat het werd opgemerkt.

Diverse schepen en steigers werden besmeurd met de zeer kleverige substantie
Zo was een grote olievlek te zien in de oude haven van Vlaardingen. Ter hoogte van de Zevenmanshaven lag ook een groot ‘veld’. De besmeurde schepen konden vervolgens niet vertrekken of verder varen zonder te worden schoongemaakt. Dit omdat ze de dikke stookolie anders verder zouden verspreiden. Ook het schip P5 van de zeehavenpolitie zat onder.

Tonnen aan opruimkosten zijn voor rekening voor de eigenaar  van de zeetanker
Verdere gevolgschade kan nog komen van rederijen wier schepen vertraging opliepen. Er is daarnaast door het Openbaar Ministerie een transactievoorstel gedaan van 4000 euro. De hoogte van de opruimkosten en wat mogelijk nog wacht zijn daarbij meegewogen.

Bron: Politie