IHC Merwede toont innovaties op SMM 2012

Als wereldmarktleider en leverancier van efficiënte schepen en equipment voor bagger- en natte mijnbouwactiviteiten en een betrouwbare leverancier van custom-built schepen en materieel voor de offshore markt behoort IHC Merwede tot de toonaangevende exposanten op de SMM 2012 tentoonstelling. SMM is een tweejaarlijkse handelsbeurs voor scheepsbouw, machinebouw en marine technologie en vindt plaats in Hamburg van 4 t/m 7 september.

Ook dit jaar zal IHC Merwede weer op de beurs te vinden zijn op stand 201 in hal B4 om daar haar brede expertise op het gebied van het ontwerp en de bouw van innovatieve schepen en geavanceerd equipment, evenals de daarbij behorende life cycle support voor dredging, mining en offshore markten, tentoon te stellen.

Middels een aantal imposante schaalmodellen laat IHC Merwede de innovatieve schepen zien die door haar ontworpen en geproduceerd zijn. Het doel van het bedrijf, voldoen aan de specifieke wensen en eisen van haar wereldwijde klanten, wordt op de beurs onder andere onderstreept door de custom-built sleephopperzuiger CONGO RIVER en de zelfvarende snijkopzuiger ATHENA, pijpenlegger SEVEN PACIFIC en het ‘well  intervention’ schip WELL ENHANCER. Daarnaast wordt IHC Merwedes expertise ondersteund door haar line-up van speciale schepen, waaronder de splithopper en backhoe baggervaartuig, die eveneens te zien zijn.

IHC Merwede zal ook voorbeelden van geavanceerd equipment op haar stand laten zien. Equipment dat is ontworpen om aan de eisen van de bagger-, mijnbouw en offshore sectoren te kunnen voldoen, zoals een flexibele paalwagen voor een zelfvarende snijkopzuiger, een revolutionair spudsysteem, de Curve® en de Bonecrusher®.

Voor met name de gestandaardiseerde snijkopzuigers is een flexibele paalwageninstallatie ontwikkeld, die de spudpaal kan beschermen bij het werken in zeegang. De paalwagen is voorzien van hydraulische buffercilinders voor de benodigde flexibiliteit bij het werken in de golven. De cilinders zijn verbonden met drukvaten, gevuld met stikstof, en kunnen dus zodanig worden afgesteld dat ze reageren (in- of uitgaand) wanneer vooraf gedefinieerde krachten worden uitgeoefend op de spudpaal die in de zeebodem verankerd is. Hierdoor kan het baggerwerktuig, als de krachten te groot worden, meebewegen met de golven om te voorkomen dat de spud (blijvend) verbuigt of zelfs breekt. Bovendien wordt het effect van de zeegang op het belastingsniveau van de spud gevisualiseerd, waardoor de machinist op basis van goede informatie kan beslissen of de werkzaamheden al of niet moeten worden gestaakt, hetgeen de bedrijfszekerheid van de installatie ten goede komt.

IHC Special Dredging Equipment heeft een revolutionair spudsysteem ontwikkeld voor de standaard backhoe baggervaartuigen van IHC Merwede. Elke spudpaal bestaat uit maximaal vier elementen, die gemakkelijk met het snelle vergrendelmechanisme kunnen worden vergrendeld. Voordelen van het spudsysteem zijn de veiligheid door het gebruik van hydraulische cilinders in plaats van een draadsysteem, achterspuds die dicht bij de
graafmachine liggen zodat reactiekrachten op het ponton afnemen en er is geen spudkantelsysteem nodig, waardoor er meer ruimte op het dek is voor onderhoud, bakveranderingen en een verbeterde stabiliteit van het ponton.

De Curve® van IHC Parts & Services is een nieuw type pompwaaier met bladen, ontworpen om de zuigkracht te verbeteren en de slijtage van de baggerpomp te verminderen. De gepatenteerde Bonecrusher® is een door IHC Parts & Services ontworpen zuig/persslang met innovatief gevormde stalen ringen om het rubber te beschermen tegen slijtage en de duurzaamheid van het product te garanderen.

“SMM omvat al onze activiteiten in de wereld van de bagger, mijnbouw en offshore industrie,” zegt Govert Hamers, president-directeur van IHC Merwede. Op SMM 2012 willen we, voortbordurend op onze leidende positie in de scheepsbouwsector, een aantal spectaculaire innovaties presenteren, zoals een revolutionair spudsysteem ontwikkeld voor de standaard backhoe baggervaartuigen ”

IHC Lagersmit (stand 227 in hal A1) zal zich voor het eerst presenteren onder haar nieuwe naam: IHC Sealing Solutions B.V. Deze naamswijziging, die per 6 juli effectief is geworden, is het gevolg van de aanhoudende, internationale groei die het bedrijf de laatste jaren doormaakt. Daarnaast is de focus van de onderneming de laatste decennia veranderd van het vervaardigen van lagers naar het produceren en vermarkten van afdichtingen voor roterende assen.

IHC Metalix, IHC Piping en IHC Interior zullen aanwezig zijn op stand 509 in hal B7. IHC Metalix is gespecialiseerd in de toelevering van schepen, jachten en offshore-constructies. De onderneming zal een uiterst geavanceerd logistiek systeem tentoonstellen voor de levering van gesorteerde, gedocumenteerde bouwpakketten.  Een activiteit waarmee IHC Metalix zich heeft ontwikkeld tot een uiterst betrouwbare partner.

Meer…IHC Merwede