Inschrijving geopend voor Pieremachocheltocht van SAIL 2010

Op vrijdag 20 augustus om 12.00 uur vormen de Amsterdamse grachten het decor voor een ludiek evenement: de Pieremachocheltocht van SAIL 2010. De ‘vaarobjecten’ van de Pieremachocheltocht staan in groot contrast met de grandeur en glorie van de enorme windjammers. Een pieremachochel, ook wel pieremegoggel, is een zelfgebouwd bootje. Iedereen kan zich inschrijven. Hoe origineler en creatiever, hoe beter; zolang het maar blijft drijven. Duizenden toeschouwers zullen de deelnemers straks aanmoedigen en toejuichen.

Muzikale omlijsting
Geen optocht zonder muziek, ook niet als het een wateroptocht betreft. Verschillende muziekboten zullen de bonte stoet van boten begeleiden. Te zien en te horen zijn onder andere een Surinaamse Brass band, een Brazilaanse Sambagroep, een Amsterdams koor en een harmonie. De route voert vanaf de Westerdoksdijk,via de Korte Prinsengracht de grachtengordel op.
Een deskundige jury beoordeelt alle schepen. Niet alleen het meest originele vaartuig wordt beloond; ook het vaartuig met de meeste pech kan rekenen op een troostprijs.

De tocht wordt aangevoerd door de blusboot van de Amsterdamse brandweer: de ‘Jan van der Heijde.’ Ook schepen van de politie, Binnenwaterbeheer, Waternet en andere hulpdiensten zullen meevaren in de optocht om het waterverkeer in goede banen te leiden.

Gratis deelname
Deelname is gratis en kan individueel maar ook in groepsverband. Inschrijven kan via Pieremachochel SAIL 2010, contactpersoon: John Mulder, [email protected], tel. 06 10 52 42 22.

Voorwaarden waaraan de vaartuigen dienen te voldoen:
• De volgende afmetingen mogen niet worden overschreden (i.v.m. te passeren bruggen): Lengte: 12.00 m, Breedte: 3.50 m, Kruiphoogte: 1.80 m, Diepgang: 1.00 m
• De pieremachochel moet een eigen voortstuwing hebben en voldoende brandstof c.q. mankracht om tenminste drie uur onafgebroken te kunnen varen. De minimale snelheid dient 4 km/uur te zijn.

De organisatie van de tocht is in handen van Stichting JAM/Pieter Teepe Producties in nauwe samenwerking met de vrijwillige organisatoren van voorgaande edities: Wouter Mol en John Mulder.
Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is hoofdsponsor van de Pieremachocheltocht die verder mede mogelijk wordt gemaakt door Stadsdeel Centrum, Carré en het ATCB.

SAIL 2010
SAIL Amsterdam vindt plaats van donderdag 19 tot en met maandag 23 augustus 2010 op en rond het IJ. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsors Gemeente Amsterdam, Koninklijke Marine, ING, Nationale Postcode Loterij, De Telegraaf en Gaastra en de sponsors Accor Hotels, Provincie Noord-Holland, Nuon en Clifford Chance. Met de KNRM is een partnership aangegaan. Uitgebreide informatie over SAIL 2010 is te vinden op www.sail.nl.

Bron: SAIL 2010, 28-05-2010;