“Bedrijven weten vaak niet dat wij bestaan”

Interview met student van de Master Maritime & Transport Law

Op woensdag 20 april vindt de Maritime & Offshore Career Event 2016 (MOCE’16) plaats in het WTC Rotterdam. Tijdens deze carrièrebeurs presenteren diverse bedrijven uit de maritieme en offshore industrie zich aan de bezoekers. Dit maakt MOCE het carrièreplatform waar werkgevers en opleidingsinstituten uit de industrie in contact komen met (young) professionals, starters, studenten en scholieren van alle opleidingsniveaus. Ook studenten van de Master Maritime & Transport Law komen op 20 april naar het WTC Rotterdam. Maar wat houdt de deze master eigenlijk in en waarom zijn deze studenten nadat zij zijn afgestudeerd interessant voor de maritieme en offshore industrie? Wij spraken met Gijs Kampschöer, student aan de Master Maritime & Transport Law.

“Het is een één jaar durende masteropleiding van de Erasmus Universiteit waarin studenten zich specialiseren in zee- en transportrecht. Wij houden ons onder andere bezig met het onderzoeken, schrijven over en presenteren van juridische problemen in de transportwereld, de rol van het internationaal publiekrecht bij het gebruik van de zee, het omgaan met juridische en praktische problemen die gerelateerd zijn aan het eigendom en exploitatie van een schip en de complexe juridische verhoudingen bij een schip in nood of bij een ongeval op zee. Kortom, het is een masteropleiding waarin wordt gefocust op zowel transportrecht in ruime zin als transportrecht over zee”, vertelt Gijs over de opleiding.

Helaas weten veel bedrijven niet dat deze opleiding bestaat, aldus Gijs. “Bedrijven weten vaak niet dat er een dergelijke opleiding bestaat in hun eigen achtertuin. Onze professoren hebben een praktische achtergrond en er wordt bij ieder vak een bezoek aan een vooraanstaand bedrijf georganiseerd, zoals het Havenbedrijf, Dutch P&I en Shell. Ik ken geen andere masteropleiding waar het programma zo is toegespitsts op de praktijk.”

“Daarnaast wordt er bij iedere juridische bachelor opleiding, waar ook in Nederland, amper stilgestaan bij zee- en transportrecht. Een normale rechtenstudent kijkt scheel als hij het woord ‘cognossement’ hoort, laat staan dat hij weet wat ‘general average’ is! Zonde, want het is een onwijs interessant vakgebied. Maritime & Transport Law is de enige opleiding in Nederland waar studenten zich specialiseren in zee- en transportrecht. Dat maakt ons heel interessant voor de sector.”

Een aanwinst voor het bedrijfsleven dus, maar wat kunnen studenten concreet voor de bedrijven in de sector betekenen? Gijs: “Ten eerste wordt deze masteropleiding gedoceerd in het Engels, de voertaal van de internationale transportsector. U kunt er dus vanuit gaan dat de studenten professioneel Engels spreken en schrijven. Daarnaast zorgt de insteek van deze opleiding ervoor dat wij kennis hebben van zowel transport in de ruime zin als van transport over zee. Zodoende zijn wij, naast rederijen en verschepers, ook interessant voor andere bedrijven in de haven en industrie cluster. Tevens wordt deze master toegespitst op het oplossen van de juridische problemen uit de praktijk. Wij worden getraind om juridische gevaren bloot te leggen en daarop te anticiperen. Tot slot trekt deze masteropleiding studenten vanuit de hele wereld, hetgeen er tot leidt dat de studenten een internationaal netwerk hebben”.

Interesse gewekt?
Kom dan een borrel drinken met de studenten tijdens de business borrel van MOCE op 20 april om 17.00 uur.

Meer…Maritime & Offshore Career Event