Jong techniektalent bewijst zich op Techniek Toernooi Noord-Holland

Noord-Holland barst van het jonge techniektalent. Dat werd weer eens duidelijk tijdens de finale van het Techniek Toernooi Noord-Holland 2013 bij Hogeschool iPabo in Alkmaar. Op dinsdag 19 maart bonden in totaal veertig teams van basisscholen uit Alkmaar, Amsterdam, Anna Paulowna, Groet, Heerhugowaard, Heilo, Hoorn, Julianadorp, Krommenie, Kudelstaart, Opmeer, Schagen, Spierdijk, Tuitjenhorn, Uithoorn en Warmenhuizen de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk riep een jury van professoren zestien teams uit tot winnaars.

De Wegwijzer uit Schagen nam maar liefst drie prijzen mee naar school. Twee prijzen waren er voor basisschool de Nautilus uit Amsterdam, de Zeppelin uit Heerhugowaard, OBS Kudelstaart (Kudelstaart) en de Torenven uit Warmenhuizen. SBO De Piramide (Alkmaar), de Petrusschool (Groet), obs Het Palet (Krommenie), ‘t Ruimteschip (Opmeer) en de Uithoornse basisschool de Tra stonden elk één keer op het erepodium.

Extra prijzen
TAQA Energy B.V. verraste de Willibrordschool uit Heiloo en de Rank uit Julianadorp bovendien met twee extra prijzen. Leerlingen van deze scholen brengen binnenkort een bezoek aan een boorplatform.

Energie
Het Techniek Toernooi Noord-Holland is een jaarlijks terugkerend evenement voor leerlingen uit alle groepen van het Noord-Hollandse basisonderwijs. De wedstrijd begint op school en eindigt in Alkmaar met een feestelijke finale. Dit jaar stonden de opdrachten in het teken van ‘Energie’.

Zo werden de jongste kinderen van groep 1/ 2 uitgedaagd een parachute te maken die zolang mogelijk zou blijven zweven. Groep 3/4 stond voor de klus de snelste zeilboot te bouwen. De uitdaging voor groep 5/6 bestond uit de ontwikkeling van een kettingreactie waarin zoveel mogelijk energiesoorten moesten worden verwerkt. De oudste kinderen hadden een hele kluif aan het ontwerpen en bouwen van een boot die verder zou komen dan de boten van de concurrentie.

Naar de landelijke finale
Per uitdaging waren er eerste, tweede en derde prijzen voor objectief meetbare prestaties (langst, snelst, hoogst…). Daarnaast was er steeds een prijs voor creativiteit (mooist, slimst, origineelst…). Zowel winnende scholen als individuele teamleden vielen in de prijzen. Bovendien mogen alle winnaars nu meedoen aan de landelijke finale van het Techniek Toernooi op 6 juni 2013 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Organisatie
Het Techniek Toernooi is in 2005 opgezet door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en wordt sinds 2012 gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. De organisatie van het Techniek Toernooi Noord-Holland is in handen van Hogeschool iPabo en de NNV, in samenwerking met de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland en de gemeente Alkmaar.

Onder het motto ‘alles draait om jouw techniek’ willen zij samen met Alberts Onderwijs, Boels Rental, Bouw Center Eiland de Wild, ECN, IRO, NOGEPA, TAQA en YouTech.nl onderwijs in wetenschap & techniek laagdrempelig en aantrekkelijk maken voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun begeleiders. Om zo een bijdrage te leveren aan het oplossen van het tekort aan bèta/technische vakmensen.

Meer… Techniek Toernooi