Kaap Hoorn aan bakboord

Michel Kleinjans rondde vrijdag 20 maart om 14.25 u. UTC en na 27 dagen op de Zuidelijke Oceaan de beruchte Kaap Hoorn. Voor de Antwerpse zeiler is de berg beklommen, vanaf nu is het nog ruim zevenduizend zeemijlen afdalen. Neptunus liet de enige solozeiler in de Portimão Global Ocean race zomaar rond de hoek, de Atlantische Oceaan invaren. Enkele uren voor de ronding gooide een monstergolf de Roaring Forty plat. Michel regeerde laconiek zoals steeds: ik haat een natte slaapzak.

Yachtman van het jaar had zijn Roaring Forty op koers liggen naar Kaap Hoorn. Het was pikdonker en de wind blief harder dan de weerkaarten lieten zien.

Kleinjans lag te kooi en plots lag het hele interieur bovenop hem. Het verwarde golfpatroon had zijn boot afgeremd, waardoor die dwars op de volgende, extra hoge was gaan liggen, met als gevolg dat de Roaring Forty zo goed als plat ging.

“Er is geen schade” meldde Kleinjans achteraf, nadat hij nog meer zeil had ingenomen. Maar in de telefoon naar huis kloeg hij er toch over dat er veel water in zijn boot stond en alles kliedernat was. Intussen surfte hij tegen 12 knopen (zeemijl per uur) naar het keerpunt voor de wereldberoemde zuidelijkste punt van Zuid Amerika.

Enkele uren later passeerde hij 51.03.83 S / 67.17.55 W, het navigatiepunt dat Kaap Hoorn markeert.
Voor Kleinjans was dit de top van zijn wereldrace, het moment waarvoor hij alles had geïnvesteerd.

Bij het passeren wat fotootjes en een praatje op de VHF met de vuurtorenwachter. En dan kon ik beginnen bellen met het thuisfront, een uurtje later kwam er een vliegtuig van de Chileense navy overgevlogen en die schoten nog wat foto’s en feliciteerden me met de ronding. Dat is nog eens service!

Toch blijft hij er verbazend koeltjes onder. Een glaasje wijn offeren aan Neptunus en eentje aan zichzelf, de al lang klaarliggende sigaar oproken en back to business. Hij ligt 291 zeemijlen achter de koplopers in de race: Desafio Cabo de Hornos van het Chileense duo Felipe Cubillos en José Muñoz.
De resterende 2000 zeemijlen tot in de volgende etappeplaats Ilhabela, Brazilië, worden nog een ingewikkeld stukje tactiek met een grillig weersverloop. Kleinjans had steeds voorgehouden met de voet van het gaspedaal te varen zolang hij in de desolate Zuidelijke oceaan bleef, maar hun het relatief dicht onder de Zuid Amerikaanse kust verloopt, zou hij er weel volop willen voor gaan.

Kleinjans is de enige solozeiler die onder Belgische vlag die Kaap Hoorn in competitie gerond heeft. Hij schrijft nautische geschiedenis die 40 jaar geleden begon toen de Brit Robin Knox-Johnston aan boord van zijn 32 voets tweemaster Suhaili de Antwerpenaar voorging. Knox-Johnston werd daarvoor -en zijn andere zeilprestaties- tot Sir geslagen.

De Portimão Global Ocean Race startte op 12 oktober – derde tussenstop: Ilhabella Brazilië Kleinjans neemt deel aan boord van de Open 40 voeter Roaring Forty.

Bron: Michel Kleinjans, 23-03-2009;