Zr.Ms Evertsen bij Damen Shiprepair in Amsterdam.

Marineschip Zr.Ms. Evertsen samen met Brits vlootverband richting Japan

Marineschip Zr.Ms. Evertsen vertrekt aanstaande zaterdag uit thuishaven Den Helder voor een reis van bijna 7 maanden. Het luchtverdedigings- en commandofregat voegt zich bij de UK Carrier Strike Group: een door het Verenigd Koninkrijk geleid vlootverband met als middelpunt het nieuwe vliegkampschip HMS Queen Elizabeth.

Zr.Ms Evertsen bij Damen Shiprepair in Amsterdam.
Zr.Ms Evertsen bij Damen Shiprepair in Amsterdam.
Zr.Ms Evertsen bij Damen Shiprepair in Amsterdam waar het klaargemaakt is voor de reis naar Japan.

Het vlootverband vertrekt gezamenlijk vanaf het Verenigd Koninkrijk en zet via de Middellandse Zee en Indische Oceaan koers richting Oost-Azië. Onderweg doet Zr.Ms. Evertsen ook de Zwarte Zee en Zuid-Chinese Zee aan. De route staat voornamelijk in het teken van gezamenlijke oefeningen met internationale marines. Daarnaast bieden de havenbezoeken kans voor diplomatieke activiteiten.

Het is de eerste keer dat de Britse Carrier Strike Group operationeel ingezet wordt. In 2018 heeft het Verenigd Koninkrijk aan Nederland verzocht om een bijdrage te leveren. Zr.Ms. Evertsen heeft als hoofdtaak om bij te dragen aan de luchtverdediging. Het schip telt circa 180 bemanningsleden en de bemanning is voor vertrek gevaccineerd.

De commandant van Zr.Ms. Evertsen, kapitein-luitenant ter zee George Pastoor kijkt uit naar de inzet. “Onze deelname biedt ons de unieke mogelijkheid om voor een lange tijd aaneengesloten op het allerhoogste niveau te oefenen met onze bondgenoten. Dat is heel belangrijk, want op die manier zijn wij beter in staat om Nederland en onze bondgenoten te beschermen.”

Het vliegkampschip HMS Queen Elizabeth heeft 18 Britse en Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, 14 helikopters en een Royal Marines Commandos-eenheid aan boord. Daaromheen varen ondersteuningsschepen (bevoorraders/tankers), een onderzeeboot en meerdere fregatten. Naast Zr.Ms. Evertsen zijn dat onder meer HMS Defender (Type 45-destroyer), HMS Kent (Type 23 ASW-fregat) en het Amerikaanse Arleigh Burke-klasse fregat The Sullivans.

Medio december keert Zr.Ms. Evertsen terug.