KNRM-redders ruilen met buitenlandse collega’s

De afgelopen week van zaterdag 28 september tot zaterdag 5 oktober organiseerde de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een uitwisselingsprogramma voor vrijwillige reddingbootbemanningen van verschillende Europese reddingmaatschappijen.

Het hoofddoel van deze uitwisseling is het delen van kennis en het leren van elkaars organisatie.

De KNRM had, na het succes van afgelopen jaar, wederom de organisatie op zich genomen van de tweede Europese reddingboot bemanningsuitwisseling. De IMRF exchange wordt mogelijk gemaakt door de support van partnerschappen van de Europese Unie. De kosten worden betaald door het Lifelong Learning Program van de Europese Unie.

In totaal doen acht landen mee: Duitsland, IJsland, Noorwegen, Finland, Zweden, Engeland, Denemarken en Nederland. Estland sluit dit jaar aan met een kleinere groep vrijwilligers. Ook buiten Europa zijn reddingmaatschappijen geïnteresseerd in het uitwisselingsproject. Om die reden deden twee Canadese vrijwilligers deze week mee met het uitwisselingsprogramma in Duitsland en Finland.

De organisatoren van de deelnemende landen hadden een leerzaam programma verzorgd, dat aansluit bij de omstandigheden van het land. Denk daarbij aan de rotskusten van Engeland, de vele eilandjes voor de kust van Zweden, de bergreddingen in IJsland en de zandstranden van Nederland. De vrijwilligers hebben Search and Rescue (SAR) oefeningen meegedraaid om op die manier ervaring en kennis uit te wisselen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren.

Meer… KNRM