Koningin doopt nieuw loodsvaartuig in Rotterdam

Vandaag, woensdag 10 oktober heeft Hare Majesteit de Koningin het nieuwe loodsvaartuig ‘POLARIS’ gedoopt. De doophandeling vond om 16.15 uur plaats aan de Wilhelminakade bij de Cruise Terminal Rotterdam in het bijzijn van onder andere de commissaris van de Koningin Jan Franssen, burgemeester Aboutaleb en minister Schultz van Haegen. De ‘POLARIS’, 81 meter lang en 13 meter breed, is de eerste in een reeks van drie nieuwe loodsvaartuigen ter vervanging van de huidige schepen. Deze zogeheten ‘stationsvaartuigen’ worden ingezet voor het beloodsen van schepen van en naar de Rotterdamse havens en de Nederlandse en Vlaamse havens aan de Schelde. De nieuwe vaartuigen kunnen de soms heftige weersomstandigheden voor onze kust nog beter trotseren. Het Loodswezen verbetert hiermee de haventoegankelijkheid en draagt bij aan het succes van de zeehavens.

Scheepswerf Barkmeijer in Friesland heeft het loodsvaartuig gebouwd. Bij het ontwerpen van het schip stond de toename van het scheepvaartverkeer en scheepsgrootte, de ruwere weersomstandigheden én de duurzaamheid centraal.

Langer beloodsen
Het nieuwe scheepsontwerp – een langere, scherpe en smalle rompvorm – zorgt ervoor dat het loodsvaartuig tijdens zware weersomstandigheden langer op zee kan blijven. Het schip is speciaal ontworpen voor het grillige golfpatroon van de Noordzee. Het loodsvaartuig kan tot golfhoogten van 4 meter significant en/of windkracht 8 buitengaats blijven. Doordat de ‘POLARIS’ op zee kan blijven totdat er weer beloodst kan worden, wordt de opstartfase van het beloodsingsproces sterk verkort. Voorheen voer het schip namelijk terug naar de haven om daar te wachten tot de storm geluwd was.

Het beloodsen van de zeeschepen kon met de vorige generatie schepen tot golfhoogten van ruim 2,5 meter. Met het nieuwe vaartuig is het technisch mogelijk om tot gemiddelde golfhoogten van 3,5 meter te beloodsen.

Duurzaamheid
Het nieuwe schip wordt door twee elektromotoren en zes motoren dieselelektrisch voortgedreven, waardoor tijdens normale stationsoperaties gebruik gemaakt kan worden van sterk gereduceerd vermogen. Door het elektronisch aansturen van de motoren wordt een verlaging van het brandstofverbruik gerealiseerd van zo’n 30 tot 40%.

De grotere vermogens worden alleen ingezet als de operaties of de veiligheid daarom vragen.

Nederlandse economie
De ‘POLARIS’ maakt deel uit van het totale vlootvervangingsprogramma van het Loodswezen. Het bouwprogramma geeft een sterke impuls aan de scheepsbouw in het Noorden van het land. Bij het bouwprogramma zijn zo’n 35 toeleveranciers uit Friesland, Groningen en Drenthe betrokken. Barkmeijer is met honderd werknemers een grote werkgever in de regio en biedt met deze opdracht werk aan totaal zo’n 250 mensen.

Meer… Loodswezen & Barkmeijer Shipyards