Koningssloep vaarklaar in Het Scheepvaartmuseum

Met de inzet van ruim 900 manuren, het schoonmaken en opnieuw vergulden van 298 rozetten, het gebruik van 1.150 blaadjes bladgoud, het vervaardigen van 20 nieuwe riemen, het restaureren van de vergulde ornamenten en het baldakijn en het gebruik van 115 liter verf is de opknapbeurt van De Koningssloep, dankzij de specialistische inzet van AkzoNobel, voltooid. Het kroonjuweel van Het Scheepvaartmuseum is vanaf 15 oktober aanstaande weer te bewonderen in het museum.

Specialist in vakgebied
“Het doel van de opknapbeurt was tweeledig”, legt Oskar Brandenburg, hoofd collectiebeheer, uit: ”De sloep moest zowel vaarklaar als exposabel worden gemaakt. De keuze voor AkzoNobel als specialistische partner was voor ons een logische. AkzoNobel heeft er onder meer voor gezorgd dat de binnenkant en de buitenkant van de romp goed geconserveerd zijn voor de komende jaren en dat de romp en de bilge (het laagste punt in het schip) van de sloep zijn geschuurd en geschilderd”.

‘Gouden koets te water’ klaar voor gebruik
De Koningssloep komt in een speciaal onderkomen te liggen: het schiphuis. Deze wordt drijvend gemaakt en bestaat uit een betonnen bak, waarin het vaartuig zelf ‘droog’ staat; de bezoekers lopen in het schiphuis vlak langs de sloep.  Met de nieuwe opstelling zijn de gouden ornamenten dichterbij dan ooit, waardoor deze goed te bewonderen zijn door het publiek. Nu de renovatie van De Koningssloep is voltooid,  kan het vaartuig ook weer als varende staatsiesloep het staatshoofd ontvangen. Hiermee wordt een oude traditie nieuw leven ingeblazen.

Over De Koningssloep
De Koningssloep heeft een grondige onderhoudsbeurt ondergaan. Dankzij een extra schenking van 1 miljoen euro door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij, en de inzet van specialisten van International, een van AkzoNobels grootste merken wereldwijd, is dit unieke vaartuig volledig gerenoveerd en geheel gereed om in volle glorie te bewonderen. Hiermee keert een publiekslieveling terug naar Het Scheepvaartmuseum.