Zr.Ms. Karel Doorman Sint Maarten. Foto Defensie.

Marineschip Karel Doorman komt terug na corona-inzet in Caribisch gebied

Aankomende vrijdag 26 juni keert Zr.Ms. Karel Doorman na tweeënhalve maand terug in haar thuishaven Den Helder. Sinds 24 april is het schip met bemanning ingezet in het Caribisch gebied voor ondersteuning van de lokale autoriteiten in de strijd tegen het coronavirus. Met de ‘Carib Support’ zijn er transport, maritieme grensbewaking en openbare ordemaatregelen uitgevoerd. De inzet van medische capaciteiten was uiteindelijk niet nodig.

Zr.Ms. Karel Doorman Sint Maarten. Foto Defensie.
Zr.Ms. Karel Doorman Sint Maarten. Foto Defensie.
Zr.Ms. Karel Doorman op Sint Maarten. Foto Defensie.

De geëmbarkeerde eenheden zoals de 48 mariniers van het 12e Raiding Squadron en de twee Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht zijn tijdens het Carib Support veelvuldig ingezet. Zo ondersteunden mariniers de lokale autoriteiten bij het handhaven van de openbare ordemaatregelen op Sint Maarten. De helikopters hebben bijgedragen aan de maritieme grensbewaking.

Ook heeft de Zr.Ms. Karel Doorman meerdere keren bevoorrading op zee geleverd met het stationsschip Zr.Ms. Zeeland. Tot slot was er een bijzondere ontmoeting met varende eenheden van de Franse en Britse marines die ook voor nationale corona-inzet in het gebied aanwezig waren.

De komende tijd blijft Defensie de civiele autoriteiten in het Caribisch gebied ondersteunen met andere eenheden. Deze zorgen onder meer voor medische ondersteuning, voedseltransporten en maritieme grensbewaking. De aankomst in Den Helder zal door de coronamaatregelen een sober karakter hebben. Waar de kade normaal vol staat met familie en vrienden is dit nu niet mogelijk.