MBZ en Boluda Towage Europe leveren sleepdiensten in Zeebrugge.

MBZ en Boluda Towage Europe leveren schone sleepdiensten in Zeebrugge

MBZ en Boluda Towage Europe hebben een 5-jarige concessieovereenkomst voor duurzame sleepdiensten in de haven van Zeebrugge getekend op 17 september. De concessie is een hernieuwing van het bestaande partnership voor de duur van vijf jaar en verlengbaar voor een éénmalige periode van drie jaar.

MBZ en Boluda Towage Europe leveren sleepdiensten in Zeebrugge.
MBZ en Boluda Towage Europe leveren sleepdiensten in Zeebrugge.
MBZ en Boluda Towage Europe leveren sleepdiensten in Zeebrugge.

De focus van de samenwerking tussen MBZ en Boluda Towage Europe ligt op een efficiënte, vlotte en veilige scheepvaart, waarbij ook sterk wordt ingezet op duurzaamheid. De overeenkomst houdt onder andere in dat de vloot in Zeebrugge bestaat uit 8 krachtige sleepboten, allemaal gecertificeerd volgens de hoogste brandblusvereisten. Ze worden ook bemand met lokale bemanningsleden.

Boluda Towage Europe gaat in december 2020 twee nieuwe ASD-sleepboten 2813 van 85 ton bollard pull naar de haven van Zeebrugge brengen, die beide voldoen aan de meest recente IMO Tier III-emissienormen. De sleepboten, die de namen ‘VB Bolero’ en ‘VB Rumba’ krijgen, zijn zeer wendbaar en zeer goed presterende schepen met een modern ontwerp van Damen Shipyards.

Naast de sleepboot Union Koala, die Boluda Towage Europe in 2019 reeds liet ombouwen naar de Tier III-eisen, wordt dit jaar ook de Union Panda omgebouwd om aan deze norm te voldoen. Ook de andere sleepboten uit de vloot van deze regio zullen omgebouwd worden naar Tier III gedurende de eerste twee jaren van de concessieovereenkomst.

Om de jarenlange samenwerking tussen het havenbestuur (MBZ) en Boluda nogmaals te benadrukken, stelde Boluda Towage de scheepsbel van de sleepboot “Brugge” in permanente bruikleen aan MBZ. Deze werd onthuld aan het einde van de ceremonie. Deze sleepboot was de krachtigste brandblusboot toen die in 1988 werd gebouwd, en was actief in Zeebrugge als brandwachtboot bij de LNG-tankers tot 2009.