METS eert innovaties tijdens DAME ceremonie

  • binnenland

Op dinsdagochtend 18 november werd tijdens de Breakfast Briefing op de eerste dag van de internationale vakbeurs voor equipment, materiaal en systemen voor de pleziervaart METS de Design Award METS (DAME Award) 2014 uitgereikt en zes categoriewinnaars bekendgemaakt.

Er namen in totaal 116 producten uit 23 landen deel aan de 24e jaarlijkse DAME competitie. De shortlist bestond uit 45 genomineerde producten waaruit de jury de overall DAME winnaar en de zes categoriewinnaars koos. Daarnaast waren er twaalf special mentions.

Juryvoorzitter Bill Dixon zei dat er dit jaar veel innovatieve producten aangemeld waren, waarbij op nieuwe manieren naar de producten werd gekeken. Volgens hem was het zeer positief om zoveel productontwikkelingen te zien in een tijd waarin de pleziervaartsector wordt getroffen door een lange periode waarin beperkte budgeten beschikbaar zijn. De Jefa Steering Traveller van het Deense Jefa werd uitgeroepen tot de 2014 Overall DAME Winner. Dit product maakt grote roerkwadranten overbodig en verbetert de roerfeedback bij de besturing van zeiljachten met dubbel roer en dubbel stuurwiel. De jury was onder de indruk van de aanpak die Jefa heeft gehanteerd voor deze toepassing – een aanbevelenswaardig voorbeeld van hoe de huidige praktijk kan worden onderzocht om deze opnieuw vorm te geven met duidelijke verbeteringen. Tevens was de steering traveller de winnaar van de categorie dekapparatuur, zeilen en verstaging.

In de categorie scheepvaartelektronica en gerelateerd software werd weBBoat 4G van Glomes uit Italië als winnaar gekozen, Kenyon International uit de Verenigde Staten won in de categorie interieurapparatuur, inrichting, materialen en elektrische aansluitingen in hutten met hun SilKEN2 inductiekookplaat en Seabung van Seabung uit het Verenigd Koninkrijk ging er met de winst in de categorie jachthavenapparatuur, scheepswerfapparatuur en scheepsbouwgereedschap en –materiaal vandoor. Het MOB zoeklicht van Exposure Marine, Verenigd Koninkrijk, werd gekozen als winnaar in de categorie reddings- en veiligheidsapparatuur en het Nieuws-Zeelandse Marinco by BEP werd categoriewinnaar van machines, aandrijving, mechanische en elektrische systemen en aansluitingen met hun EZ-mount battery switches.  In de categorie kleding en apparatuur voor bemanning werd dit jaar geen winnaar uitgeroepen, omdat de inzendingen volgens de jury niet sterk genoeg waren ten opzichte van inzendingen uit de andere categorieën. De enige Nederlandse genomineerde, DMS Holland met AntiRoll, ontving een special mention in de categorie machines, aandrijving, mechanische en elektrische systemen en aansluitingen.

Navingo, Gail van den Hanenberg

Related news

List of related news articles