Z91 Franson Mijlpaal voor Damen Maaskant bij bouw kotter voor Rederij Long Ships Foto Damen Maaskant

Mijlpaal voor Damen Maaskant bij bouw kotter voor Rederij Long Ships

Damen Maaskant Shipyards Stellendam heeft onlangs een mijlpaal gevierd bij de bouw van een 38 meter lange boomkorkotter voor Rederij Long Ships uit België. Het casco is in Polen te water gelaten voor transport naar Stellendam, waar het schip wordt afgebouwd.

Z91 Franson Mijlpaal voor Damen Maaskant bij bouw kotter voor Rederij Long Ships Foto Damen Maaskant
Z91 Franson Mijlpaal voor Damen Maaskant bij bouw kotter voor Rederij Long Ships Foto Damen Maaskant
Boomkorkotterkotter ‘Z91 Franson’ van Rederij Long Ships. Foto, Damen Maaskant.

Tijdens de ceremonie voor de Z91 Franson, bedankte eigenaar Eddie Cattoor van Rederij Long Ships de medewerkers van de werf in Gdansk voor al hun werk gedurende de strenge winter. “Ik verwacht veel van de Franson. Eerst en vooral dat er voedsel uit de wijde zeeën wordt aangevoerd. Voedsel, noodzakelijk om de gestaag groeiende wereldbevolking te kunnen blijven bevoorraden. Ook zal ze een economisch belangrijke rol vervullen door bij te dragen aan de Vlaamse economie, aan de werkgelegenheid in de havens en de vishandel, en door het bieden van levensonderhoud aan onze Vlaamse vissers.”

“Zij gaan op de Franson plezier in hun werk hebben, want het is een veilig, efficiënt en ergonomisch schip. Een schip dat aan alle moderne en eigentijdse vereisten voldoet en daarnaast zal worden afgeleverd met de beste accommodatie voor de bemanning, die vele dagen op zee hard moet werken.”

De Franson is een nieuw ontwerp, de BT3808. De kotter heeft de maximale tonnage en lengte die binnen de Belgische maritieme regelgeving zijn toegestaan. Maaskant heeft het ontwerp aangepast om tijdens het trawlen 12% meer trekkracht te realiseren.

Rederij Long Ships is in 1934 opgericht door de gootvader van de huidige eigenaar. De jongste toevoeging aan de vloot zal de Z90 Francine vervangen. Het schip gaat het hele jaar door vissen in de Noordzee en het Skagerak, en ‘s zomers in de Golf van Biskaje.