Minister Schultz op maritieme missie naar Oman

Minister Schultz van Haegen brengt van 14 t/m 16 april een werkbezoek aan Muscat en Sohar, Oman. Ze bezoekt de première van een documentaire over het VOC-schip de Amstelveen, dat dit jaar precies 250 jaar geleden zonk voor de kust van Oman. Abdelkader Benali speelt de hoofdrol in de film. Ook spreekt minister Schultz op de GCC Supply Chain & Logistics Conference, en leidt ze een rondetafel discussie waar Nederlandse en Omaanse maritieme bedrijven de banden aanhalen.

De reis is een vervolg op het bezoek van de Koningin in 2012. In 2009 bezochten de Prins van Oranje en Prinses Maxima het land, in 2005 premier Balkenende. Schultz: “Het verhaal van de Amstelveen bewijst de kracht van onze eeuwenlange handelsrelatie. De maritieme banden zijn nog altijd uitstekend. Kijkend op de wereldkaart zou je Oman kunnen zien als het kruispunt tussen drie continenten: Europa, Afrika en Azië. Als Nederland – met Rotterdam als gateway to Europe – en Oman de handen ineen slaan, is dat het begin van een succesverhaal.”

Film
De film Expedition Oman wordt gesponsord door een aantal Nederlandse bedrijven. In 1763 verging voor de kust van Oman het VOC-schip de Amstelveen. Cornelis Eyks overleefde de schipbreuk en bereikte na een voettocht van ruim 500 kilometer Muscat. Zijn dagboek werd in 1997 in Frankrijk ontdekt en fascineerde schrijvers en filmmakers.

Al in de 19e eeuw tekenden Nederland en Oman een vrijhandelsverdrag. Inmiddels biedt Nederland opleidingsplaatsen voor zeelieden uit Oman, en heeft de haven Rotterdam een belang van 50% in de haven van Sohar. Op het gebied van havens, logistiek, watermanagement en afvalverwerking is voor Nederlandse bedrijven nog een wereld te winnen.

Programma
Op maandag 15 april spreekt minister Schultz ’s morgens bij de GCC Supply Chain & Logistics Conference, waarna ze een bilateraal gesprek heeft met de Omaanse minister van Transport en Communicatie Al Futaisi. ’s Middags woont de minister de première bij van Expedition Oman, en leidt ze met minister Al Futaisi een bilaterale rondetafel discussie met Nederlandse en Omaanse bedrijven. Na afloop vindt een persmoment plaats. Op dinsdag 16 april brengt minister Schultz een bezoek aan de haven van Sohar.

Meer… Rijksoverheid