Nederlandse bergers plunderen oorlogswrak in Noordzee

De Britse onderwaterarcheoloog Innes McCartney beschuldigt Nederlandse bergers uit Terschelling het Britse oorlogsschip HMS Queen Mary te hebben geplunderd. Het zou gaan om het bedrijf Friendship Offshore uit Terschelling. Met hun schip ‘Good Hope’ zouden zij verschillende onderdelen hebben opgevist waaronder het wapen van de Queen Mary en de boiler van het schip.Tijdens de Zeeslag om Jutland in 1916 werd het schip tot zinken gebracht door de Duitse Marine. Het wrak ligt in de Noordzee tussen Schotland en Noorwegen.

“Dit is een oorlogsgraf van ruim 1200 mensen die op een cruciaal punt in de geschiedenis hun leven hebben gegeven voor een hoger doel”, zegt Wouter Waldus, archeoloog van ADC Maritiem in het NOS Radio 1 Journaal. “Als het klopt, is het een schandaal” aldus Waldus. Dit is een typisch voorbeeld van gebrek aan historisch bewustzijn zegt Waldus tegen de NOSDe opgedoken voorwerpen zijn veel geld waard omdat ze gewild zijn bij verzamelaars.

Friendship Offshore reageert in de Telegraaf met dat het ‘oud nieuws’ is en dat zij de verontwaardiging ‘selectief’ vinden. Het bedrijf wilde verder niet reageren.

Zegsman Klaas Meijer van het Nederlandse ministerie van Defensie laat weten aan de Telegraaf dat het slopen van gezonken oorlogsbodems niks minder dan grafschending is. “Van oorlogsgraven heb je af te blijven”, aldus de zegsman.